AstraZeneca hoiatab Euroopat suure tarnete puudujäägi eest

PM Tervis
Copy
AstraZeneca vaktsiin.
AstraZeneca vaktsiin. Foto: Shutterstock

AstraZeneca on hoiatanud Euroopa Liidu ametnikke, et ei looda enam tarnida Euroopasse umbes 100 miljonit Covid-19 doosi, mida oli lubanud seni lähikuudel, kirjutab The Wall Street Journal.

Kaheannuseliste vaktsiinidega oleks saanud vaktsineerida 50 miljonit inimest ehk üle 10 protsendi liidu elanikkonnast. Puudujääk ähvardab kahjustada ELi suutlikkust oma 27 liikmesriigi seas tõhusalt vaktsiini jaotada.

«AstraZeneca juhatusel on aeg täita oma usaldusvastutus ja teha nüüd kõik, mis AZ kohustuste täitmiseks vajalik,» ütles neljapäeval Twitteris bloki vaktsiinistrateegiat juhtiv Prantsusmaa eurovolinik Thierry Breton.

Suurbritannias tegutsev AstraZeneca vähendas juba selle aasta alguses oluliselt prognoose dooside kohta, mida eeldatavasti aasta esimeses kvartalis Euroopasse toimetab, kuna Euroopas tehases tekkis probleeme. Varuplaan hõlmas püüdlust täiendada Euroopas toodetud tarneid annustega, mida ettevõte ja tema partnerid on tootnud välismaal.

USA-s on raiskumas annuste varu, mis peaks AstraZeneca sõnul aprilli lõpuks jõudma 50 miljoni piirini, kuna toidu- ja ravimiamet pole seda veel heaks kiitnud.

Reedel teatas AstraZeneca, et täpsustamata ekspordipiirangud muudavad plaanid tuua suures koguses väljaspool Euroopat toodetud doose sisse ebatõenäoliseks. Ettevõte ütles, et loodab anda selle aasta esimesel poolel ELile 100 miljonit annust, võrreldes algselt võetud kohustusega tarnida umbes 270 miljonit doosi.

EL teatas sel nädalal, et loodab saada teises kvartalis kokku 100 miljonit vaktsiiniannust kuus vaktsiinitootjatelt, kellega tal on tarnelepingud. Blokk jääb selle hinnangu juurde, ütles ELi ametnik pärast AstraZeneca teadet. «Uurime kindlasti kõiki võimalikke meetmeid tagamaks, et ettevõte täidaks oma lepingut,» ütles ametnik.

EL on teinud tarnelepingud ka firmadega Pfizer  ja Moderna. Neljapäeval sai kasutamiseks heakskiidu Johnson&Johnson tütarfirma Jenssen üheannuseline koroonavaktsiin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles