Dublin soovitab trombiohu tõttu peatada AstraZeneca koroonavaktsiini kasutamise

Copy
AstraZeneca koroonavaktsiin.
AstraZeneca koroonavaktsiin. Foto: Reuters / Scanpix

Iirimaa vaktsiinikomisjon soovitas pühapäeval seoses teadetega verehüübe tekke juhtudest vaktsineeritud täiskasvanutel Norras peatada ajutiselt AstraZeneca koroonavaktsiini kasutamine.

«Pühapäeva, 14. märtsi hommikust alates on ajutiselt peatatud AstraZeneca Covid-19 vaktsiini kasutamine,» teatas AFP-le tervishoiuministeeriumi esindaja.

Riiklik immuniseerimise nõukoda (NIAC) soovitas AstraZeneca vaktsiini manustamise peatada «ettevaatusabinõuna» seoses «Norra ravimiameti teatega neljast tõsisest verehüübe juhtumist täiskasvanutel pärast vaktsineerimist». 

«Pole tuvastatud, kas on olemas mingisugune seos» AstraZeneca vaktsiini ja veresoonte trombide vahel ning see samm astuti kuni «täiendava info saamiseni», teatas Iiri kõrge meditsiiniametnik Ronan Glynn.

Iirimaal on ametlikel andmetel kolmapäevase seisuga tehtud seni pea 570 000 kaitsesüsti. Neist 109 000 doosi on Briti-Rootsi ravimihiiu AstraZeneca omad.

AstraZeneca pressiesindaja ütles, et nende ohutusandmete analüüs, mis põhineb enam kui 17 miljonil manustatud vaktsiinidoosil, ei näidanud suurenenud riski trombiohule.

«Tromboosi teke on AstraZeneca koroonavaktsiiniga vaktsineeritute hulgas olnud madalam kui see oleks muidu vaktsineerimata elanikkonna hulgas,» lisati avalduses.

Viie miljoni elanikuga Iirimaal on viimastel ametlikel andmetel viiruse tagajärjel surnud 4534 inimest.

Jaanuari algul sai Iirimaast korraks maailma suurima nakatunute suhtarvuga riik ning sellele järgnes kolmas viirusepiirangute kehtestamine, mis on jõus siiani.

Valitsus on juba opositsiooni surve all vaktsiinipõua tõttu, mis on seotud ELi vaktsineerimisprogrammiga.

Neljapäeval ütles tervishoiuminister Stephen Donnelly, et AstraZeneca muudab pidevalt oma tarneaegu, tihti viimasel minutil ja muudab ka tarnitavaid vaktsiinikoguseid.

«See on kõigi jaoks väga stressitekitav, arvestades, kui paljud inimesed soovivad võimalikult kiiresti vaktsineeritud saada,» ütles ta reedel Iiri parlamendi alamkojas Dáilis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles