Proviisor annab nõu: noored hoolige oma intiimhügieenist!

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Apteegis leidub mitmesuguseid intiimhügieenivahendeid, millel on eri otstarve. Mõned neist on mõeldud igapäevaseks kasutamiseks, teisi on hea kasutada reisil või väliüritusel ning osal on ka ravitoime, mis pärsib intiimpiirkonnas bakterite kasvu. Apotheka proviisor Izabelle Adamson selgitab, millist abi saab intiimhügieeni toetamiseks apteegist ning millal on õige kasutada SOS-pille.

Intiimhügieeniks mõeldud pesuvahendid on seebivabad, õrna toimega, rahustavad, ei ärrita intiimpiirkonda ja sobivad igapäevaseks kasutamiseks. Eraldi on olemas põletikuvastaste või niisutavate omadustega pesuvahendeid, mida kasutatakse intiimpiirkonna põletike või kuivuse korral. Need pesuvahendid sisaldavad piimhapet, mis aitab hoida tupe pH-tasakaalu ning vältida ärrituse teket.

Enamik apteegis  müüdavatest intiimpesuvahenditest sobivad kasutamiseks ka teismelistel. Igapäevaseks tavapäraseks hoolduseks sobivad näiteks Babé intiimpesugeel, Bionike Triderm Intimate rahustav intiimpesuvahend või Lactacyd intiimpesuvedelik.

Kui on probleeme tupepõletikega, võib valida pesuvahendi, mis pärsib pärmseene ning bakterite kasvu intiimpiirkonnas. Sellised vahendid on näiteks Öactacyd intiimpesuvahend antibakteriaalne või BioNike Triderm Intimate antibakteriaalne intiimpesuvahend.

Reisimise või festivalide külastuse ajal intiimhügieeni tagamiseks võib valida spetsiaalsed intiimpiirkonna salvrätikud.

Apteegis on saadaval ka probiootilised vaginaalravivahendid ning tupeseene ravimid. Enne nende tarvitusele võtmist tasuks aga noorel kindlasti külastada naistearsti, et teha kindlaks probleemi põhjus.

SOS-millal ja kuidas?

Tihti satuvad noored apteeki ka SOS-pille ostma. Hädaabi kontratseptiiv ehk SOS-pill pärsib ovulatsiooni ja takistab seeläbi rasestumist.

Apteegis müüakse kahte tüüpi SOS-pille – levonorgestreeli sisaldavad pillid on efektiivsed kuni 72 tundi pärast kaitsmata vahekorda, ulipristaalatsetaati sisaldavaid tablette võib kasutada kuni viie päeva jooksul.

Oluline on meeles pidada, et SOS-pill tuleks pärast kaitsmata vahekorda sisse võtta siiski nii kiiresti kui võimalik, sest ravimi efektiivsus on selle võrra suurem. Unustada ei tohi ka seda, et SOS-pillid on ühekordse annustamisega ravimid – manustatakse üks tablett koos veega sõltumata toidukorrast.

Kõrvaltoimetena võivad esineda iiveldus, oksendamine, kõhuvalu, rindade tundlikkus ning menstruaaltsükli häired. Kui patsient oksendab kuni kolme tunni vältel pärast pilli võtmist, tuleb uus annus võtta.

SOS-pill ei taga pikaajalist ning püsivat rasestumisvastast toimet ning seda ei tohi kasutada regulaarselt mitu korda ühe tsükli jooksul. SOS-pill ei asenda teisi rasestumisvastaseid meetodeid ning on tõepoolest sõna otseses mõttes hädaabi pill. Lisaks ei kaitse SOS-pill sugulisel teel levivate haiguste eest.

Copy
Tagasi üles