USA teadlased selgitasid välja, kes kannavad edasi 90 protsenti ringlevast viirusest (2)

PM Tervis
Copy
Teadlaste sõnul kannab kaks protsenti nakatunutest 90 protsenti koroonaviiruse koguhulgast. Asümptomaatiliste ja raskelt haigete viiruskoormuses ei pruugi olla vahet, nii et nakatumise tõenäosus on nagu ruletimäng ja tuleb olla ettevaatlik.
Teadlaste sõnul kannab kaks protsenti nakatunutest 90 protsenti koroonaviiruse koguhulgast. Asümptomaatiliste ja raskelt haigete viiruskoormuses ei pruugi olla vahet, nii et nakatumise tõenäosus on nagu ruletimäng ja tuleb olla ettevaatlik. Foto: Remo Tõnismäe

Covid-19 ülekanne toimub valdavalt tõenäoliselt «superlevitajate» vahendusel – nendeks on inimesed, kellel on kõrge viiruskoormus. Umbes pooled nakatunud inimestest ei ole diagnoosi saamise ajal nakkavad, järeldasid teadlased uues Boulderi ülikooli analüüsis enam kui 72 000 proovi põhjal.

Teine seotud uuring kinnitab teadurite sõnul ideed, et nakkust põhjustab viiruskoormus või inimese viirusosakeste hulk. Selles leiti, et üks viiest üliõpilasest, kes sai ühiselamus elades positiivse tulemuse, nakatas kaasõpilase. Nakatajate viiruskoormus oli ligi seitse korda suurem kui neil, kes viirust ei levitanud.

«Nendest uuringutest võib järeldada, et paljud Covidit põdevad inimesed ei anna haigust edasi, kuid mõnede tõttu haigestuvad paljud inimesed,» ütles molekulaar-, raku- ja arengubioloogia professor Sara Sawyer Medical Xpressis. «See on ruletimäng, nii et peate olema jätkuvalt ettevaatlik.»

Sawyer ja tema meeskond uuris, kui palju viirusosakesi sisaldas iga proov, ja võrdles seda haiglaravil olevate patsientide proovidega. Ilmnesid mõned üllatavad mustrid. Esiteks ei olnud viiruskoormus asümptomaatiliste inimeste proovides eristatav tugevalt sümptomaatiliste patsientide omast. «Mõnel neist asümptomaatilistest inimestest on viiruskoormus sama suur kui kellelgi, kes on haiglavoodis Covidiga intubeeritud,» lisas teadlane.

Vaid kaks protsenti kõigist Covid positiivsetest inimestest Boulderis kandis 90 protsenti ringlevast viirusest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles