UURING ⟩ Noorukieas põetud depressioonil on tõsised tagajärjed

PM Tervis
Copy
Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Depressioon on terves maailmas laialdaselt levinud haigus, selle all kannatab umbes 264 miljonit inimest. Meie naaberriik Rootsi viis läbi pikaajalise uuringu, milles fooksuses oli depressiooni seos somaatiliste haiguste ja varajase suremusega.

Rootsis läbi viidud laialdases uuringus uuriti seoseid noorukieas depressiooni põdemise, somaatiliste haiguste (haigused, mis arenevad stressi ja muude negatiivsete tegurite mõjul) ja suremuse vahel. On tähendatud, et varajases noorukieas depressiooni põdenud inimestel on üldiselt kehvemad tervisenäitajad. Siiani oli ebaselge, mil määral on depressioon seotud konkreetsete haiguste ja enneaegse surmaga ning kas need riskid püsivad ka regulaarsel psühhiaatrilise abi andmisel.

Ajakirjas Eesti Arst toodi välja uuringu murettekitavad tulemused. Selgus, et noorukieas depressiooni diagnoosi saanud patsientidel esines suurema tõenäosusega 66 somaatilist haigust. Kokku uuriti 69 haiguse esinemise sagedust.

Depressiooni diagnoosi olid saanud 2,5% uuringus osalejatest, kellest 67,4% olid tütarlapsed. Nende keskmine vanus oli 16,7 eluaastat. Eriti suur enesekahjustamise risk oli naistel, samuti esines neil sagedamini unehäireid ja viirushepatiiti.

Lisaks oli noorukieas depressiooni diagnoosi saanute hulgas kõrgem suremus. Suurem surma ja somaatiliste haiguste risk jäi püsima ka neil osalejatel, kes olid noorukieas saanud psühhiaatrilist abi.

Uuringus osales kokku ligi 1,5 miljonit rootslast, kes olid sündinud vahemikus 1982-1986 ning kellel oli 5-19 aasta vanusena diagnoositud depressioon. Kõikidest osalenutest 51,2% olid mehed. Inimeste vanus jälgimise lõpus oli vahemikus 17-31 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles