Kas lapseootel naine peaks Eestis Covid-19 vastu vaktsineerima?

PM Tervis
Copy
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Nii Eestis kui ka mujal maailmas käib praegu Covid-19 vastu vaktsineerimine. Eelisjärjekorras on riskirühmad, kuid veel on vähe uuritud Covid-19 vaktsiini mõju lapseootuse ajal. 

Üldistesse vaktsiiniuuringutesse on kaasatud pigem üldpopulatsioon ja eraldi uuringud konkreetsete haiguste ja Covid-19 vaheliste seoste uurimiseks on alles käimas. Eesti ei ole rasedaid vaktsiiniuuringutesse kaasatud. Lapseootel naisel soovitatakse eelnevalt tervishoiutöötajaga nõu pidada.

«Rasedus ei ole otsene vastunäidustus vaktsineerimiseks. Loomkatsed ei näidanud otsest või kaudset kahjulikku toimet rasedusele, embrüofetaalsele arengule, sünnitusele ega postnataalsele arengule. Covid-19 vaktsiini tohib kasutada raseduse ajal juhul, mil võimalik kasu ületab mis tahes potentsiaalsed riskid emale ja lootele,» ütleb terviseameti pressiesindaja Kirsi Pruudel.

Pruudeli sõnul võiks vaktsineerimise kasuks otsustada rase naine, kellel on mõni kaasuv haigus, mille tõttu võib olla suur risk Covid-19 haiguse raskeks kulgemiseks. Lisaks soovitatakse vaktsineerida ka lapseootel olevaid tervishoiutöötajaid, kellel on keskmiselt suurem nakatumisrisk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles