Pfizer: BioNTechi ja Pfizeri vaktsiin kaitseb ka LAVi tüve vastu (1)

Brita-Maria Alas
Copy
Pfizeri vaktsiini süstimine Austrias.
Pfizeri vaktsiini süstimine Austrias. Foto: Eibner-Pressefoto/EXPA/Groder /Eibner Europa/Scanpix

Koroonavaktsiinide kaitse kestvus ei ole seni veel kindlalt teada. Pfizer avaldas esimesena uuringu andmed, mille järgi kestab nende vaktsiini efektiivsus vähemalt pool aastat. Samuti teatas ettevõte, et Pfizeri vaktsiin kaitseb ka viiruse Lõuna-Aafrika (LAVi) tüve vastu. 

Pfizeri ja BioNTechi uuringu järgi kestab vaktsiini kaitse kuus kuud pärast kahe esimese doosi saamist. Samuti ei täheldatud uuringus osalenutel vaktsiiniga kaasnevaid terviseohte, edastas Business Insider

Samuti teatas ravimifirma, et esimesed ametlikud andmed tõestavad, et vaktsiin kaitseb ka koroonaviiruse LAVi tüve eest. Uuringus osales 800 Lõuna-Aafrika elanikku, kellest koroonaviirusega nakatus 9 inimest. Kõigi nakatunute puhul oli tegemist kontrollrühmas osalenutega. 

Veebruari algul teatas Lõuna-Aafrika Vabariik, et peatab AstraZeneca vaktsiini kasutamise, kuna see ei kaitse seal leviva mutatsiooni eest. 

Eestis on tuvastatud 19 LAV koroonaviiruse tüve juhtu, 18 neist sisse toodud ja üks kohapealne juhtum, teatas terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma kolmapäeval. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles