UURING ⟩ Kodus kasutatav ravim võib kiirendada Covid-19 haigete paranemist

PM Tervis
Copy
Teadurid loodavad, et on leidnud tõhusa abi kodus olevatele Covid-19 haigetele.
Teadurid loodavad, et on leidnud tõhusa abi kodus olevatele Covid-19 haigetele. Foto: Shutterstock

Suurbritannias tehtud kliinilise uuringu tulemused näitavad, et budesoniid, odav astmaravim, mida saab kodus kasutada, võib kiirendada koroonaviirushaigusest tervenemist.

Teadusajakirjas Lancet avaldatud uuringu teinud teadlased ütlesid, et leiud olid ainult vaheanalüüs, kuid võivad viia uue ravistrateegiani, nii et arstid kirjutavad budesoniidi inhalaatorid välja patsientidele, kes on nakatunud Covid-19ga, kuid ei ole piisavalt haiged haiglasse võtmiseks, vahendab Reuters.

Budesoniid on kortikosteroidravim, mida kasutavad laialdaselt astma ja kroonilise obstruktiivse kopsuhaigusega inimesed, kes hingavad seda sisse peopesasuuruse inhalaatori abil. Pandeemia alguses märkasid arstid, et nende seisunditega inimesed olid Covid-19 patsientide hulgas alaesindatud. See tundus veider, sest nad on eriti vastuvõtlikud teistele hingamisteede infektsioonidele nagu gripp.

Laboratoorsed uuringud näitasid, et katseklaasides pärsib budesoniid Covid-19 põhjustava SARS-CoV-2 paljunemise. Nagu steroidid üldiselt, on ravimil ka põletikuvastane toime. Need tahud viitavad leiuga seotud arstide sõnul sellele, et ravimit tasuks Covid-19ga patsientidel proovida, kirjutab Economist.

Tulemusi toetab hiljutine väiksem Ühendkuningriigi uuring, kus leiti, et budesoniid vähendas Covid-19 patsientide taastumisaega ja haiglaravi vajadust nädala jooksul pärast esimeste sümptomite ilmnemist.

«Arstid üle kogu maailma, kes hoolitsevad Covid-19 patsientide eest, võivad raviotsuste tegemisel neid tõendeid arvesse võtta,» ütles perearst ja Oxfordi professor Chris Butler, kes oli värskelt ilmunud uuringu juht. «See peaks aitama inimestel, kellel on Covid-19, kiiremini taastuda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles