Covid-19 annab biotehnoloogiaettevõtetele sama palju tööd kui haiglatele

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Alates ülemaailmse epideemia algusest on haiglad töötanud üle oma võimete, samal ajal töötavad täistuuridel ka biotehnoloogiaettevõtted, et töötada välja uusi ravimeetodied ja vaktsiine. 

Farmaatsiaettevõte Eli Lilly tegi antikeharavi väljatöötamiseks koostööd Vancouveris asuva ettevõtte AbCelleraga, selle tulemusel loodi ravim bamlanivimab, vahendab Forbes. Kuus kuud hiljem sõlmiti tehing - 950 000 raviannust hinnaga 1,2 miljardit dollarit. 

Antikehad on looduslikult loodud valgud, mis ründavad sissetungijate valke, näiteks viirusosakesi, mida keha ei tunnista enda omana. Konkreetse haigusega kokku puutudes tekivad kõigil erinevad antikehad, millest mõned on palju võimsamad kui teised.

Biotehnoloogia teadlased kasutavad seda ära, puhastades tuhandeid konkreetse haiguse korral tekkinud antikehi, et teha kindlaks üks, mis võiks toimida ravimeetoditena, mida tavaliselt kasutatakse vähi ja krooniliste haiguste vastu.

Kuid kui vähi ja krooniliste haiguste antikehad võivad tasuda aastaid, võivad viirusmutatsioonid nullida nakkushaiguste väga tõhusa ravi. Nii juhtus Eli Lilly bamlanivimabiga.

Kliinilistes uuringutes näis ravim vähendavat Covid-19 patsientide viiruskoormust 11 päeva jooksul pärast ravi. Kuid 2021. aasta märtsis peatas USA valitsus selle levitamise iseseisva ravina pärast seda, kui leiti, et see on vähem efektiivne mitme ringleva koronaviiruse variandi suhtes. Bamlanivimabi ravi tühistati. 

Kuna kogu maailmas levib üha rohkem SARS-CoV-2 viiruse variante, mõtlevad farmaatsiaettevõtted pidevalt uusi mutantide vastu võitlemise strateegiaid.

Uued soovitused nõuavad «kokteilipõhist lähenemist», mis tähendab, et patsientidele tuleks manustada rohkem kui ühte Covid-vastast antikeha.

Eli Lilly teine uuring, kus manustati bamlanivimabi koos teise Lilly toodetud ravimiga nimega etesevimab, näitas, et see kombinatsioon vähendas Covidi patsientide haiglaravi ja surma riski 87%.

Ringlevate variantide taustal on teadlased juba alustanud oma antikehade panga skannimist uute mutatsioonide vastu võitlemiseks ja «kokteilide» loomiseks.

Covid-19 vaktsiine ja ravimeetodeid jälgiva Milkeni instituudi FasterCuresi direktor Yasmeen Long on optimistlik. «Vähem kui aasta tagasi jälgisime vähem kui 30 protseduuri. Nüüd on väljatöötamisel 326 ravi,» sõnab Long. «Ma arvan, et tulevk on selle pandeemia leevendamiseks helge,» lisas Long. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles