Uuringud näitavad, et kahemeetrine vahe ei kaitse Covid-19 nakkuse eest (3)

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Massachusettsi Tehnoloogiainstituut (MIT) avaldas uuringu, mille kohaselt kahe meetri kaugusel viibimine ei piira Covid-19 levimist siseruumides, vahendab MSN News

USAs avaldatud uuringus selgub, et praegused vahemaareeglid ei anna täielikku kaitset, kui ruumi siseneb nakatunud inimene. Lisaks on olulisel kohal veel muud tegurid, nagu näiteks inimeste koguarv, tegevus, maskide olemasolu ja siseruumide ventilatsioon. 

Kahe meetri reegel on muutunud tavaliseks eelmise aasta kevadest, kui algas Covid-19 pandeemia. Sel ajal oli teada, et viirus levib köhimise, aevastamise ja raskemate piiskade kaudu. Hilisemates uuringutes on leitud, et viirus seondub ka väiksemate ja kergemate aerosoolipiiskadega, mis võivad õhus hõljuda ja edasi liikuda.  

Uuringu autorid Bazant ja Bush töötasid oma uuringus välja valemi, et hinnata, kui kaua püsib viirusega kokkupuutumise oht, kui ruumi siseneb nakatunud inimene. Valemit kasutades leiti, et kokkupuute tase võib olla madalam või kõrgem sõltuvalt tegevuse tüübist, siseruumis olevate inimeste arvust ja muudest muutujatest. 

Näiteks ütleb uuring, et rahulik ja väheste inimestega keskkond võimaldab viirust kandvatel kergematel tilkadel aeglaselt maapinnale langeda, samas kui suure aktiivsusega ruum hoiab neid osakesi õhus kauem. Uuringu kohaselt võivad paremad ventilatsiooni- ja filtreerimissüsteemid aidata viiruse levikut piirata isegi kõrge aktiivsusega keskkonnas.

Uuring avaldati koos veebisaidiga, mis aitab kasutajatel valemi järgi kindlaks teha, kui palju inimesi võib olla teatud tüüpi ruumis, juhul kui antakse mitu muutujat, näiteks aktiivsuse tüüp ja inimeste vanus.

Kui 25 maski kandvat ja omavahel vestlevat inimest puutuvad ühes ruumis viibides viiruskandjaga kokku, siis on neil lehekülje hinnangul aega kaks päeva, enne kui viirus võib ka neid tabada. Kui need 25 inimest ei kanna maske ega räägi, langeb kokkupuuteaeg 77 minutile. Kui inimesed laulavad ilma maskita, on eeldatavaks ajaks kolm minutit.

Aeg väheneb veelgi, 51 minutini, kui nakatunud inimene kannab Ühendkuningriigis esmakordselt avastatud viiruse nakkusohtlikumat B.1.1.7 varianti. Autorite sõnul peaksid kõik riigid oma vahemaa hoidmise reegleid muutma, vastavalt nende väljatöötatud valemile.

Lapsed on viirusele palju vähem vastuvõtlikud juhul, kui nad puutuvad kokku nakatunud inimesega. Samas tavalise tööstusliku ventilatsioonisüsteemiga restoranis said 25 maskita last viibida enne viirusega kokkupuutumist neli tundi Covid-19 algse tüvega ja kaks tundi B.1.1.7-ga.

Autorid nendivad, et kõige parem viiruse piiramise viis on maski kandmine, teisel kohal on tõhus ventilatsioonisüsteem. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles