VIDEO JA BLOGI ⟩ Koroonaviiruse levikust räägivad Kiik ja Härma

Postimees
Copy
Sotsiaalminister Tanel Kiik ja terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma.
Sotsiaalminister Tanel Kiik ja terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma ning tervise- ja tööminister Tanel Kiik räägivad koroonaviiruse leviku hetkeolukorrast. 

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma märkis tänasel pressikonverentsil koroonaviiruse olukorra kohta Eestis, et leevenduste mõju hakkab selguma kahe-kolme nädala pärast.

Härma sõnul on jätkuvalt ligi pooled saanud nakatumise kodus ning praegu ei ole näha, et töökohtadel nakatumised oleksid suurenenud. «42 protsenti nakatunutest said nakkuse kodus, 33 protsenti ei tea, kus nad nakatusid,» ütles Härma. «Nüüd, kus koolid on lahti, hakkavad tulemused selguma alles kahe-kolme nädala pärast,» nentis ta.

Härma sõnul on Eesti nakatumismäär langenud 363-le ning hetkel on näha, et nakatumine stabiliseerub ja langustrend on aeglustunud ning nakatumiskordaja R on 0,9. «Harjumaa ja Tallinn on langustrendis, kuid Lõuna regioonis on suuremad töökohakolded,» ütles Härma.

Sissetoodud juhtudest on esikohal Egiptus, Soome, Türgi ja Hispaania. «Türgist ja Hispaaniast tuli kõige rohkem reisijaid, kuid nende seas nakatunute arv ei ole nii suur kui Egiptusest,» märkis ta.

Härma sõnul tuvastati eelmisel nädalal kaks uut LAVi juhtumit ning tuvastati üks India tüve. Eilse seisuga oli terviseametile kokku teada 59 LAVi tüvega juhtumit. «Jagunevad need enamvähem pooleks, natuke rohkem on kohalikke juhte,» selgitas Härma. 

India tüve puhul on teada, et tegemist oli jääkpositiivse inimesega. «Kuna inimene oli kahe doosiga vaktsineeritud, siis teda isolatsiooni ei määratud ja tal puudusid ka lähikontaktid,» selgitas Härma. 

«Perega puhkusele minnes tuleb arvestada, et teistes riikides on ka tervishoiusüsteem räsitud ning kvaliteetne arstiabi ei pruugi olla võimalik,» nentis Härma.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles, et mida rohkem jõuab vaktsineerida, seda paremini saab vastu minna sügisele. «Kui meil on 70 protsenti kaitstud, siis meil on kolmanda laine puhul suurem võimalus suuri piiranguid vältida,» selgitas ta.

Tagasi üles