Uuringus selgus koroonavaktsiinide mõju rasedusele

PM Tervis
Copy
Rase naine istub. Pilt on illustratiivne.
Rase naine istub. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Esialgsed uuringutulemused näitavad, et Pfizer/BioNTechi ja Moderna Covid-19 vaktsiinid näivad raseduse ajal olevat ohutud. Rasedatel on võrreldes samaealiste mitterasedate naistega suurem risk Covid-19 raskeks kuluks, kuid vaktsiinide kliinilistest uuringutest olid rasedad välja jäetud, vahendab Med24.

Analüüsiti kolme USA föderaalse andmebaasi andmeid vahemikust 14. detsember 2020 kuni 28. veebruar 2021. Uuringus oli kokku ligi 36 000 raseda andmed. Vaktsineerimise kõrvaltoimetest esines rasedatel mitterasedatega võrreldes sagedamini süstekoha valulikkust, kuid mitterasedatega harvem teatati väsimusest, lihasevaludest, külmavärinatest ja peavalust. 

Selgus, et 86 protsenti rasedustest lõppesid elussünniga, 12,6 protsenti spontaanse abordiga ja 0,1 protsenti juhtudest nurisünnitusega. Vastsündinutest 9,4 protsenti olid enneaegsed, 3,2 protsenti liiga väikse sünnikaaluga ning 2,2 protsendil olid kaasasündinud väärarendid. Vastsündinute surmadest ei teatatud.

Uurijate sõnul on tulemused julgustavad, kuna rasedusega seotud sündmuste esinemissagedus vaktsineeritute hulgas oli samasugune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles