Video ja blogi ⟩ Kiik vaktsineerimisest: varuge mõistmist – tarned tulevad järk-järgult (1)

Indrek Ojamets
, toimetaja
Copy
25.02.2021, Tallinn
Valitsuse pressikonverents. Sotsiaalminister Tanel Kiik.

Estonian government press conference. Minister of Social Affairs Tanel Kiik. 
Foto Mihkel Maripuu, Postimees
25.02.2021, Tallinn Valitsuse pressikonverents. Sotsiaalminister Tanel Kiik. Estonian government press conference. Minister of Social Affairs Tanel Kiik. Foto Mihkel Maripuu, Postimees Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kuigi uuest nädalast saavad koroonavaktsiini kõik soovijad, siis tervise- ja tööminister Tanel Kiige sõnul on kaitsepookimise pudelikaelaks endiselt vaktsiinitarned. 

«Paratamatult tarned tulevad nädalate kaupa ja järk-järgult. Vaktsineerimise võimaluse pakkumine kõigile inimestele ei tähenda, et järgmise nädala jooksul saavad kõik elanikud vaktsineeritud,» ütles Kiik. 

Minister selgitas, et vaktsineerimise protsess võtab paratamatult aega. «Eesmärk on sügiseks jõuda 70 protsendini täiskasvanud elanikkonnast. Praegused tarnegraafikud näitavad, et see eesmärk on igati realistlik,» lausus Kiik ja lisas, et tasub varuda mõistmist, kuna vaktsiinikogused jõuavad siia järk-järgult.

Covid-19 vaktsineerimise korraldamise töörühma juhi Marek Seeri sõnul saavad juba neljapäevast 40-aastased ja vanemad inimesed vaktsineerimisele aegu broneerida, et vältida liigset ülekoormust. 

«Tormi joosta ei maksa. Mõistame, et ülekoormus ja huvi tekib ja sellest on hajutus alates nädala keskelt tingitud, et natukenegi koormust leevendada,» selgitas Seer. 

Vaktsineerimise töörühma juhi asetäitja Arkadi Popov ütles, et vaktsineerimiskeskused avatakse neljas regioonis ning need töötavad rutiinselt iga päev. «Paralleelselt töötavad väiksemad vaktsineerimise kabinetid, mis on avatud perearstikeskustes ja haiglates. Vaktsineerimiskabinettide võimekus on väiksem võrreldes vaktsineerimiskeskusega,» sõnas Popov. 

Keskuses vaktsineerib üks vaktsineerija vähemalt 15 inimest, mis tähendab et koormus on keskustes üsna suur, selgitas Popov. 

Vaktsineerimiskeskused avatakse Tallinnas kultuurikeskuses Kaja ja Tondiraba spordihallis, Ida-Virumaal Ahtmes ja Narva haiglas. Pärnu haigla jätkab vaktsineerimist senisest suuremas mahus ravispaahotellis Tervis ja haigla hoones. Tööd jätkab juba tegutsev vaktsineerimiskeskus Tartus A. Le Coqi spordihoones.

Lisaks jätkavad vaktsineerimisega Rakvere haigla, Kuressaare haigla, Hiiumaa haigla, Viljandi haigla, Jõgevamaa haigla, Raplamaa haigla, Läänemaa haigla, Järvamaa haigla, Lõuna-Eesti haigla ja Valga haigla.

Eesti perearstide seltsi juht Le Vallikivi mainis, et perearstid keskenduvad praegu peamiselt riskigruppide teisele doosile, aga perearstid saavad juurde ka esimesi doose. 

Vaktsineerimise korraldusest rääkisid pressikonverentsil tervise- ja tööminister Tanel Kiik, Covid-19 vaktsineerimise korraldamise töörühma juht Marek Seer, töörühma juhi asetäitja Arkadi Popov ja Eesti Perearstide Seltsi juht Le Vallikivi.

Tagasi üles