Covid-19 põdenuid räsib Indias veel teine ohtlik haigus

PM Tervis
Copy
Covid-19 patsient Indias
Covid-19 patsient Indias Foto: DIVYAKANT SOLANKI/EPA/Scanpix

Teatud Covid-19 patsientidel on Indias tekkinud haruldane ja potentsiaalselt surmaga lõppev seeninfektsioon mukormükoos, mida nimetatakse ka «mustaks seeneks».

Silmakirurg Nair nägi aprillis kümneid Mumbais elavaid musta seenega patsiente; paljudel neist oli diabeet ja nad olid hiljuti kodus Covidist paranenud, kuna haiglatesse polnud patsiente enam mahtunud. 11 patsienti vajas seeninfektsiooni tõttu silma kirurgilist eemaldamist, kuna hallitus võib silmadest hõlpsasti ajju levida.

Mukormükoosi põhjustab haiguste tõrje ja ennetamise keskuse (CDC) andmetel hallitusseente rühm, mida nimetatakse mukormütseetideks ja mis kasvavad mullas ja lagunevas orgaanilises aines nagu mädanevad lehed ja puit.

Hallitus võib kehasse siseneda naha sisselõigete ja muude kriimustuste kaudu või jõuda hingamisteedesse ja kopsudesse, kui inimesed hingavad sisse seene eoseid. Kehasse sattudes võib seen mõnikord levida vereringes ja mõjutada teisi elundeid nagu aju, silmad, põrn ja süda.

Mukormükoos esineb kõige sagedamini nõrgenenud immuunsusega inimestel, sealhulgas diabeetikutel ja immuunaktiivsust pärssivaid ravimeid kasutavatel patsientidel. Nüüd näib, et Indias nakatub üha suurem arv koroonaviirushaigust põdenuid, teatas The New York Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles