Proviisor annab nõu: Urotrakti nakkused – mis need on?

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Kuseteede nakkused on oma leviku poolest nakkuste seas teisel kohal, need moodustavad 3-4% kõikidest visiidipõhjustest perearstikeskustes. Haiguse põhitekitajana on 90% juhtudel Escherichia coli (E.coli) nimega bakter, mis on muidu meie soolestiku mikrofloorale loomulik. Teda iseloomustab kiire pooldumisvõime ja liikuvus, hea säilivus väliskeskkonnas ja vähenõudlikkus toitainete suhtes. Mida kujutavad endast urotrakti nakkused räägib lähemalt Apotheka proviisor Alina Voronova-Repitski.

Kuseteedesse sattudes ning seal paljunedes kutsub E.coli esile limaskestade põletikku e tsüstiiti. Selle peamisteks sümptomiteks on sage urineerimistung, väljutava uriini vähesus ning kõrvetav tunne ja valulikkus urineerimisel, võivad lisanduda ka kerge veritsus ja alakõhuvalu.

Meditsiinis vaadeldakse urotrakti nakkusi kui komplitseeritud ja komplikatsioonideta, neid omakorda jaotatakse ägedateks ja kroonilisteks. Komplikatsioonideta kuseteedenakkust defineeritakse kui tsüstiiti mitterasedal täiskasvanud naisel, mis ei kulge raskelt ega tekita tüsistusi. Kõiki teisi kuseteede nakkuseid, mida leitakse eeskätt meestel, väikelastel, rasedatel ning eakatel, ja ka neid, mille puhul infektsioon on ülemiste kuseteedesse jõudnud, loetakse komplitseerituks.

Kuidas tsüstiiti ennetada?

  • Joo igapäevaselt piisavalt (ca 2 L) vedelikku.
  • Külmetamise vältimiseks hoia jalad soojas. Allajahtumine kutsub esile immuniteedi langust ning toimib nakkuse vallandajana.
  • Käi tualetis nii tihti kui vajad ning alati tühjenda kusepõis lõpuni – mida kauem uriin kusepõies püsib, seda rohkem baktereid ta sisaldab.

Lisasoovitused naistele:

  • Tualetihügieeni pidamisel pühkige intiimpiirkonda alati eest taha, mitte vastupidises suunas. Selle abil sa väldid soolebakterite ülekandmist kusitisse ja tuppe.
  • Kasuta võimalikult ruttu pärast suguühet tualetti, et loputada kuseteed seale sattunud bakteritest. Suguühe, eriti nendes asendites, kus peenis surub vastu eesmist tupeseina, soodustab bakterite sissetungimist kusitist põide.
  • Väldi tupepiirkonda kantavaid spermitsiide, tupeloputusvahendeid ja lõhnaseepe, mis häirivad limaskesta loomulikku kaitsevõimet. Kasuta selle asemel õrnatoimelisi intiimpesuvahendeid, mis sisaldavad piimhapet.

Millist abi leiab apteegist?

Kerge põiepõletik tavaliselt taandub mõne päeva jooksul. Patsient saab iseend aidata juba külmetamist vältides ning rohkelt vedelikku tarbides. Lisaks saab ta endale abiks osta apteegist põie- või neeruteesid. Need teesegud sisaldavad kuseeritust soodustavaid (diureetilisi) kuivatatud ravimtaimi.

Antud toime tuleneb taimede neerudes verevarustust ergutavatest koostisainetest või mineraalsoolade sisaldusest, mis seovad palju vett neerude läbimisel. Tõhusa diureetilise efektiga on näiteks arbutiini sisaldav leesikalehe ekstrakt. Arbutiini töödeldakse meie organismis niimoodi ümber, et sellest moodustub antibakteriaalse ehk desinfitseeriva toimega hüdrokinoon. Leesikas ei sobi alla 12-aastastele lastele, vesitõmmise manustamisel värvub uriin rohekaks või pruuniks, võib tekkida maoärritus. Ravikuur ei tohi ületada 7 päeva ning seda ei tohi korrata rohkem kui kord aastas. Leesika asendajana saab kasutada sarnase koostisega pohlalehti. Teised tõestatud diureetilise toimega ravimtaimed, milledest saab endale raviteed valmistada, on näiteks jõhvikas, põldosi, kuldvits, kanarbik, leeskputk, kask ja petersell. Tihti nende taimede kõrvale lisatakse teesegu sisse põletikuvastase ja spasmolüütilise toimega teekummeli õisikuid.

Nendele, kes ei soovi raviteed tarvitada, saab pakkuda diureetilise ja põletikuvastase toimega kapsleid ning tablette – niisuguseid nagu Urinal, Urogen, Urosept.

Naistele võib alati pakkuda jõhvikaekstrakti ja probiootikume sisaldavat Karpalact kapsleid, mis mõjutavad ka intiimpiirkonna heaolu. Tänu kasulike piimhappebakteritele pidurdub meie organismis kahjulike bakterite ja pärmseente kasv. Karpalact sobib suurepäraselt kasutamiseks ka raseduse ajal. Meeste jaoks aga sobib hästi kõrvitsaseemneekstrakti sisaldav DoppelHerz Jõhvikas+Kõrvits kapslid, kuna kõrvitsaseemned toetavad lisaks ka eesnäärme talitlust.

Alakõhuvalu leevendamiseks tohib kasutada paratsetamooli või põletikuvastase toimega valuvaigisteid.

Millal arstile?

  • Kui vaevused märgatavalt ei vähenenud 3-5 päeva jooksul või isegi halvenevad ning käsimüügiravimid ei leevenda sümptomeid. Tasub arsti poole pöörduda korduva põiepõletikuga, kuna siin võib olla tegu haiguse relapsiga või retsidiiviga.
  • Kui tegu on palavikuga, ägeda alakõhuvaluga või neerude piirkonnas asuva seljavaluga, veriseguse uriiniga – need tunnused viitavad ülemiste kuseteede põletikule ehk püelonefriidile. Iivelduse ja oksendamise lisamine annab märku algatavast urosepsisest ning selline patsient vajab hospitaliseerimist.
  • Kui patsient on rase, kuna raseda naise emakas surub kusiti vastu tagumist kõhuseina ning selle kaudu võib põhjustada urostaasi e seisundi, millal uriini väljavool neerudest on raskendatud. Lisaks suurenenud östrogeenide hulk mõjutab peristaltikat kusitis ning alguses kergelt kulgev põletik võib jõuda neerudesse.
  • Kui patsient on mees, kuna meestel tsüstiit on tavaliselt teisene ning seotud mingi muu kuse-suguelundkonna haigusega (nt eesnäärme suurenemisega, neerukividega, kasvajaga jne).
  • Kui patsient on laps, kuna sellel juhul on oluline välistada võimalikke väärarenguid või -talitlusi. Kõige sagedamini esineb lastel vesikouretraalne refluks, mille puhul urineerimise käigus visatakse uriin kusepõies tekkiva survega üles kusejuhadesse ja neeruvaagnasse.
  • Kui patsient on diabeetik, kelle immuunsüsteem on tihti nõrgenenud ning ei saa haigustekitajatega oma jõu arvel võidelda. Lisaks võivad närvikahjustused (nagu diabeetiline neuropaatia) urineerimishäireid esile kutsuda.
  • Kaugele arenenud südame- ja neerupuudulikkusega inimesed, kes ei tohi südamele ega neerudele suurenenud vedelikuhulga tarbimisega lisakoormust pakkuda. Neile soovitatakse alati enne vedelikukoguse suurendamist arstiga nõu pidada.
Copy
Tagasi üles