Suitsetamisest loobumise järgses kehakaalu tõusus peitub paradoks

PM Tervis
Copy
Passiivne suitsetamine on tervisele sama ohtlik kui suitsetamine.
Passiivne suitsetamine on tervisele sama ohtlik kui suitsetamine. Foto: Shutterstock

Suitsetamisest loobumise järel võib kehakaal suureneda, kuid terviseriskid ei suurene, kirjutab Eesti Arst

Austraalias korraldatud uuringus jälgiti aastatel 2006–2014 suitsetamisest loobunud 16 663 täiskasvanud isikut kehakaalu ja kehamassiindeksi muutuste, enneaegse suremuse, südame-veresoonkonna haigustesse ja kroonilisse obstruktiivsesse kopsuhaigusse, 2. tüüpi diabeeti ning vähki haigestumuse suhtes.

Uuringus osalejatel (8082 meest, 8581 naist) suurenes suitsetamisest loobumise järel kehakaal keskmiselt 3,14 kilo ning kehamassiindeks keskmiselt 0,82 ühiku võrra. Samas oli võrreldes suitsetamist jätkavate isikutega suitsetamisest loobunutel peaaegu 50 protsendi võrra väiksem enneaegse surma risk. Kehakaalu ning kehamassiindeksi suurenemine suitsetamisest loobumise järel ei mõjutanud oluliselt eelnevalt loetletud kroonilistesse haigustesse haigestumise riski.

Autorid järeldavad, et suitsetamisest loobumisega kaasnev kehakaalu ja kehamassiindeksi suurenemine ei ole oluline terviserisk võrreldes suitsetamise jätkamisega. Suitsetamisest loobumise soodus mõju tervisele ületab oluliselt suitsetamisest loobumise järgse kehakaalu tõusuga kaasnevad võimalikud terviseriskid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles