UURING Kuidas mõjuvad koroonavaktsiinid rasedatele?

PM Tervis
Copy
Rasedus
Rasedus Foto: Shutterstock

Käimasoleva uuringu esialgsete andmete põhjal võib eeldada, et testitud mRNA vaktsiinid on rasedatele ohutud ja sündivate laste tervist halvasti ei mõjuta, vahendab ravimiamet.

Ühendriikides tehtud uurimuses jälgiti mRNA vaktsiinide Comirnaty ja Moderna kõrvaltoimeid rasedatele ning raseduse lõpptulemusele. 

Uuringusse kaasati naised, keda vaktsineeriti kas raseduse ajal või vahetult sellele eelneval perioodil (30 päeva enne kuni 14 päeva pärast viimast menstruatsiooni) ja kes olid vähemalt 18-aastased.

Esinenud kõrvaltoimete ja raseduse kulu kohta koguti infot kahel viisil. Esiteks kasutati vaktsineerimise kõrvaltoimete kogumiseks mõeldud nutitelefonirakendust nimega V-safe, kuhu pidi vaktsineeritu nädala jooksul pärast süsti igapäevaselt edastama info tekkinud kõrvaltoimete kohta. Raseduse jälgimiseks koguti V-safe rakenduses andmeid naise üldise tervise ja raseduse kulu kohta, samuti raseduskomplikatsioonide ja raseduse tulemuse kohta. Vastsündinute tervist jälgiti sünnijärgselt kolme kuu vältel.

V-safe rakenduse kaudu esitas andmed vaktsineerimise kõrvalmõjude kohta 35 691 rasedat.

Kontrollgrupina kasutati sama rakendusega kogutud 16–54 aastaste mitterasedate naiste vaktsineerimise kõrvaltoimete andmeid.

Teiseks infokogumise viisiks oli riiklik teavitussüsteem VAERS, mille kaudu peavad ravimite rasketest kõrvaltoimetest teavitama meditsiinitöötajad, kuid mille kaudu võivad teavitusi edastada kõik ravimit või vaktsiini saanud, nende lähedased või juristid. Nii koguti andmeid vaktsineeritud rasedatel esinenud ja haiglaravi vajanud raskete kõrvaltoimete kohta ning samuti raseduskomplikatsioonide ja lastel ilmnenud kaasasündinud arenguhäirete kohta. 

Ravimiameti andmeil toovad uuringu autorid välja, et V-safe rakendusega esitatud andmed vaktsiinide kõrvaltoimete kohta rasedatel ja mitterasedatel üldiselt ei erinenud. Vaktsineerimise järgselt esinenud raseduse katkemise, enneaegse sünni, väikese sünnikaalu, kaasasündinud häirete ja surnult sündide osakaal oli sarnane Covid-19 pandeemiale eelnenud perioodil kogutud rasedusandmetega.

Uuringu teostajad märgivad, et sünnitanud naiste hulk oli uuringu vahekokkuvõtte ajaks pigem väike ja osa raseduse algusjärgus vaktsineerituid ei olnud uuringu kokkuvõtte ajaks veel sünnitanud. Seega võib muutuda näiteks iseeneslike abortide arvu osakaal trimestrite lõikes.

Ravimiameti hinnangul võib kokkuvõtvalt öelda, et kuigi tegu on käimasoleva uuringu esialgsete andmetega, võib nende põhjal eeldada, et testitud mRNA vaktsiinid on rasedatele ohutud ja sündivate laste tervist halvasti ei mõjuta.

Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab rasedatele, eriti riskirasedatele Covid-19 vastast vaktsineerimist. Kirjeldatud uurimusele tuginedes soovitatakse rasedate vaktsineerimiseks kasutada mRNA vaktsiine kuni täiendavate andmete laekumiseni teiste vaktsiinide kasutamise kohta raseduse ajal. Rasedate vaktsineerimine on soovitatud, kuna neil võib Covid-19 haigus kulgeda raskemalt ning sagedamini on kirjeldatud ka Covid-19 haigusest tulenevalt raseduse ebasoovitavat lõpet.

Ravimiamet rõhutab, et imetavatele emadele pole Covid-19 vastane vaktsineerimine kuidagi vastunäidustatud, vaktsineerimiseks võib kasutada kõiki Eestis kasutatavaid Covid-19 vaktsiine lähtudes nende kasutussoovitustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles