Raseduseaegne Covid-19 on tõsine terviserisk emale ja lapsele

PM Tervis
Copy
Rasedus
Rasedus Foto: Elmo Riig

Rahvusvahelises uuringus, mis hõlmas 43 keskust 18 riigis, jälgiti 2020. aasta märtsist oktoobrini Covid-19 põdemisega seotud terviseriske rasedale ja lootele, vastsündinule, kirjutab Eesti Arst.

Vaatluse all oli 706 koroonaviirusega nakatunud (positiivne PCR-test) rasedat keskmise vanusega 30,2 aastat ja 1421 samas vanuses sarnaste sotsiaaldemograafiliste tunnustega rasedat, kes polnud nakatunud.

Nakatunud rasedad vajasid võrreldes tervetega viis korda sagedamini intensiivravi, neil oli suurem eklampsia/preeklampsia tekke risk, samuti suurem enneaegse sünnituse, antibiootikumravi vajava infektsiooni ja surma risk. Nakatunud rasedate vastsündinuil oli 2,6 korda suurem raske sünnitusjärgse haigestumise ja kaks korda suurem sünnile eelnenud või sünniga seotud haigestumise ja suremuse risk kui nakatumata emade järglastel.

Mistahes kestusega palavik ja hingamisraskused olid seotud nii emade kui ka vastsündinute raskete tüsistuste suurenenud riskiga. Asümptomaatiliselt kulgenud Covid-19 diagnoosiga naistel oli 1,2 korda suurem haigestumuse ja 1,6 korda suurem preeklampsia risk.

Covid-19sse nakatunud emade vastsündinutest oli 13 protsendil positiivne PCR-test.

Uuringust nähtub, et Covid-19sse nakatumine raseduse ajal on väga tõsine terviserisk nii emale kui ka lapsele, ja raseduse ajal tuleb järgida kõiki nakatumisest hoidumise meetmeid, kaasa arvatud vaktsineerimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles