Serrana linn Brasiilias: Covid-19 massivaktsineerimise eksperiment on edukas

PM Tervis
Copy
17.02.2021 
Serrana elanikud massivaktsineerimise järjekorras.
17.02.2021 Serrana elanikud massivaktsineerimise järjekorras. Foto: Joel Silva/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Brasiilia kaguosa räsib tugevalt Covid-19. Märtsi lõpus oli Brasiilias keskmine koroonasurmade arv päevas 3000 ning praeguseks on koroonaviirus nõudnud juba 457 000 inimelu. 

Brasiilia tegeleb jõudsasti ka vaktsineerimisega. Täielikult vaksineeritud on 10,2% elanikkonnast. 

Riigi kaguosas asuva 45 000 elanikuga Serrana linna kodanikest suurem osa on saanud teise doosi vaktsiini ning seal on koroonasurmad ja -juhtumid taandunud. Linnas toimiv süsteem annab ülevaate sellest, milline võiks olla pandeemia tulevik terves maailmas, kui vaktsineerimine kiireneb. 

«Me tunneme end vabalt,» sõnas 68-aastane Homero Cavalheri, pensionil arhitekt, kes ei pea pärastlõunaid enam kodus veetma. Selle asemel jalutab ta naise Irene ja nende aastase lapselapsega linnatänavatel.

Suhkruroogu tootvas savannilinnas Serranas läbiviidud massilise vaktsineerimise projekt nimega Projeto S annab lootust kogu maailmale. Ka pakub see uusi tõendeid Sinovaci (tuntud ka kui CoronaVac) vaktsiini efektiivsuse kohta, mida kasutatakse kümnetes arenguriikides. Sinovaci toodetakse Hinas. 

Linnaametnike sõnul vaktsineeriti veebruarist aprillini linna 27 700 täiskasvanud elanikust 98%. Nii ametnikud kui ka linlased on tulemustega rahul. Infektsioonid on nüüd 75% madalamad, lisaks puuduvad surmajuhtumid, sest CoronaVac on efektiivne ka Brasiilia tüve vastu. 

Detsembris läbiviidud küsitluses vastasid pooled, et ei soovi saada Hiinas valmistatud vaktsiini. Hoiak muutus siis, kui viirus hakkas aasta alguses hoogsalt levima. 

Normaliseerunud olukorrale vaatamata soovitavad Serrana ametnikud jätkata elanikel maskikandmist ja järgida muid ettevaatusabinõusid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles