New Scientist ⟩ Prantslase nägemine taastus osaliselt tänu vetikast pärit geenile

Clare Wilson
, New Scientist
Copy
GenSight teraapia abil süstitakse silma valgustundliku kihi alla vetikatest pärit geeni, mis oranžikas-kollakas valguses reaktsiooni põhjustab. Pilt on illustratiivne.
GenSight teraapia abil süstitakse silma valgustundliku kihi alla vetikatest pärit geeni, mis oranžikas-kollakas valguses reaktsiooni põhjustab. Pilt on illustratiivne. Foto: Caro / Dobiey/Caro / Dobiey

Prantsusmaal taastati osaliselt pimeda mehe nägemine tänu kõrgtehnoloogilisele ravile, kus kasutati optogeneetikat, mis hõlmab närvirakkude geneetilist muundamist, et need valgusele reageeriksid.

Prantsuse ettevõte GenSight Biologics on avaldanud eksperimendi tulemused, mis näitavad, et esimene inimene, kelle peal nad oma uudset ravimeetodid katsetasid, suutis laboritestides erinevaid objekte tuvastada. «On põnev näha esimest trükist inimese optogeneetika kohta,» ütleb optogeneetika kaasleiutaja Ed Boyden Massachusettsi Tehnoloogiainstituudist.

Optogeneetika võimaldab saavutada täppiskontrolli ajurakkude üle, muutes neid nii, et nad vallandavad signaali vastuseks valgusele. Katsetused teistel loomadel on viinud paljude avastusteni aju kohta, kuid arvatakse, et inimeste puhul on see veidi keerulisem, sest inimeste puhul on ajuhäirete ravi potentsiaal piiratud seetõttu, et valgussignaalide ajju jõudmine nõuaks valguskaabli siirdamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles