Suures analüüsis selgus, kui tugev on rakuline immuunsus koroonaviiruse vastu (1)

PM Tervis
Copy
T-lümfotsüüdid ründamas patogeene.
T-lümfotsüüdid ründamas patogeene. Foto: Shutterstock

Antikehade kantav immuunsus Covid-19 korral on praeguseks juba võrdlemisi hästi kirjeldatud, hulga vähem on teada rakulise immuunsuse kohta. Nüüd tehti esimene globaalne metaanalüüs, mis T-rakulise immuunsuse kohta kogutud andmed kokku võtab, vahendab Med24.

Pandeemia algusest kuni käesoleva aasta 15. märtsini on ilmunud 25 uuringut, mis käsitlevad konkreetselt neid epitoope (osad, mille alusel tavaliselt antikehad eristavad erinevaid antigeene ehk organismi sattunud võõrainet), mida T-rakud SARS-CoV-2 viiruse pinnal ära tunda suudavad. Ilmneb, et T-lümfotsüüdid võivad reageerida lausa 1434 erineva epitoobi suhtes, kirjutatakse teadusajakirjas Cell Host & Microbe ilmunud analüüsis. T-lümfotsüüdid kannavad niinimetatud rakulist immuunsust, tundes ära viiruste või mikroobide poolt nakatatud rakke.

Laiaulatuslik T-rakuline immuunvastus muudab viirusele raskeks ülesandeks piisava hulga mutatsioonide loomise, et keha immuunvastuse eest täielikult põgeneda. Kuigi sihikule võetakse mitmeid epitoope, on immuunvastuse tõhusus varieeruv, sõltuvalt haiguse raskusest ja teistest teguritest.

Laiapõhjaline T-rakuline immuunsus koroonaviiruse vastu püsib vähemalt kuus kuud. 

T- ja B-mälurakkude teke lubab oletada, et saavutatud immuunsus on pikaajaline – näiteks SARS-CoV-1 järgselt tekkinud immuunsus püsis palju aastaid, MERS-viirusevastane immuunsus püsib 1-3 aastat.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles