Teadlased uurisid, mis takistab vähirakkude hävitamist kehas

PM Tervis
Copy
Illustratsioon T-rakkudest.
Illustratsioon T-rakkudest. Foto: Shutterstock

Lõuna-Ameerikas Salk Instituudis tehti uuringuid selle kohta, kuidas «halb rasv» pärsib tapja T-rakkude vähirünnakutest, vahendab Medical Xpress

Vähi kasvamiseks ja levimiseks peab see vältima immuunrakkude, eriti T-rakkude tuvastamist. T-rakud juhivad immuunsüsteemi ja suunavad teisi rakke immunkaitsele. Kui aga viiruse hävitamise käigus T-rakk üle aktiveerub, hakkab ta kahjustama iseennast. 

Uurijad koos professor Susan Kaechiga on leidnud, et kasvajate sisemine keskond (kasvaja mikrokeskkond) sisaldab ohtralt oksüdeerunud rasvamolekule. T-rakkudel võib rasvamolekulide «allaneelamisel» väheneda efektiivsus vähirakkude hävitamisel. 

Nõiaringis on need T-rakud, mis vajavad energiat, mis kahjuks küllastab neid veelgi oksüdeerunud rasvaga ja piirab kasvajat hävitavate funktsioonide toimimist. 

Uus avastus pakub võimalusi vähi vastu võitlemiseks

Käesolev uuring pakub uusi võimalusi immuunsüsteemis vähi vastu võitlemise võime kaitsmiseks, vähendades sealjuures tapja T-rakkude oksüdatiivseid lipiidide kahjustusi.

«Me teame, et kasvajad on tervete rakkude jaoks metaboolselt vaenulik keskkond, kuid selle selgitamine, millised metaboolsed protsessid on muutunud ja kuidas see pärsib immuunrakkude funktsiooni, on vähiuuringute oluline valdkond, mis pälvib palju tähelepanu,» sõnas immunobioloogia ja mikroobide patogeneesi keskuse NOMIS direktor.

T-rakud reageerivad halvale rasvale 

Meeskond tegi kindlaks, et kasvajad sisaldavad suurenenud koguses mitut gruppi lipiide ja eriti oksüdeeritud lipiide, mida tavaliselt leidub oksüdeeritud madala tihedusega lipoproteiinides (LDL), mida tavaliselt peetakse «halvaks» rasvaks.

Seejärel täheldasid nad, kuidas tapja T-rakud reageerivad kasvajate oksüdeerunud LDL-idele, ja leidsid, et tapja T-rakud kohanesid kasvaja mikrokeskkonnaga. 

«Leidsime, et kui oksüdeerunud lipiidid saavad T-rakud «stressist välja», siis sulgevad nad oma kasvajavastased funktsioonid,» sõnas Shalko Xu.

Meeskond leidis ka uusi terapeutilisi võimalusi lipiidide oksüdeerumise vähendamiseks ja tapja T-rakkude funktsiooni taastamiseks kasvajates immunoteraapia abil. Oluline on see, et lipiidide oksüdeerumine ei toimu ainult T-rakkudes, see juhtub ka kasvajarakkudes ja liiga palju sellest võib põhjustada rakusurma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles