Tänasest saab vaktsineerimisaja broneerida alates 12-aastastele

Brita-Maria Alas
Copy
Vaktsineerimine Tondiraba jäähallis.
Vaktsineerimine Tondiraba jäähallis. Foto: Tairo Lutter

Alates tänasest on patsiendiportaalis või riigi infotelefonil 1247 võimalik Covid-19 vaktsineerimiseks aeg broneerida lastele alates 12. eluaastast. Teismelisi vaktsineeritakse Pfizeri vaktsiiniga. 

Seni oli koroonaviiruse vastu vaktsineerimine võimalik alates 16-aastastele.

Alaealistele peab broneeringu tegema lapsevanem või ametlik hooldaja ning soovitatav on ka, et vaktsineerimisel saadaks teismelist täiskasvanu. Uue vanuserühma vaktsineerimine toimub samamoodi kui teistel – tuleb broneerida aeg ning minna õigel ajal kohale, kaasas isikut tõendav dokument. Pfizeriga vaktsineerimisel tuleb 6 nädala pärast teha ka teine doos, selle aeg antakse esimese doosi tegemisel.

12-15 aastastele sobivat Pfizerit on tänahommikuse seisuga pakkuda vaktsineerimist läbi viivates raviasutustes Harjumaal, Ida-Virumaal, Jõgevamaal, Järvamaal, Lääne-Virumaal, Pärnumaal, Raplamaal ja Tartumaal.

Mai lõpus soovitas Euroopa Ravimiameti Inimravimite komitee laiendada Pfizeri vaktsiini näidustust ka lastele vanuses 12–15 eluaastat. Soovitus anti lähtuvalt kliinilise uuringu tulemustest, mis viidi läbi 2200 lapsel.

Uuringu vaktsineeritud laste harus ei haigestunud ükski laps Covid-19 haigusesse, vaktsiini mittesaanud laste rühmas oli haigestumusi 16.

12–15-aastaste laste kõige sagedasemad kõrvaltoimed on sarnased, mis esinesid 16-aastastel ja vanematel. Nende hulka kuuluvad valu süstekohas, väsimus, peavalu, lihas- ja liigesevalu, külmavärinad ja palavik, kõhulahtisus. Kõrvaltoimed on tavaliselt kerged või mõõdukad ning mööduvad mõne päeva jooksul pärast vaktsineerimist.

Häirivate vaktsineerimisjärgsete kõrvaltoimete tekkimisel tuleb ühendust võtta perearsti infotelefoniga 1220.

Jätkuvalt oodatakse vaktsineerima ka kõiki teisi vanuserühmasid ja vabu aegu on saada üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles