Hiina on manustanud üle miljardi koroonavaktsiini annuse

Copy
Vaktsiinid. Foto on illustratiivne
Vaktsiinid. Foto on illustratiivne Foto: Andreas Gebert/Scanpix Baltics

Hiina on manustanud inimestele üle miljardi koroonavaktsiini annuse, mis moodustab enam kui kolmandiku kogu maailmas tehtud kaitsesüstidest, teatasid riigi terviseametnikud pühapäeval.

Maailmas ületas manustatud vaktsiiniannuste hulk reedel kahe ja poole miljardi piiri, kinnitab AFP ametike allikate põhjal tehtud kokkuvõte.

Pole siiski selge, kui suur osa Hiina elanikest on vaktsineeritud. Pärast edukat võitlust viiruse levikuga algas kaitsesüstimine Hiinas üsna aeglaselt.

Läbipaistvuse puudumine ja skandaalid varasemate vaktsineerimistega on põhjustanud elanike hulgas ka vastuseisu.

Hiina võimude ambitsioonika kava kohaselt oli eesmärk vaktsineerida selle kuu lõpuks täielikult 40 protsenti riigi 1,4-st miljardist elanikust.

Mõnes provintsis pakutakse vaktsiine tasuta ning lisastiimulitega, et julgustada inimesi süstimiseks käiseid üles käärima.

Anhui provintsis jagati inimestele vaktsineerimise eest tasuta mune ning Pekingis on on paiguti antud ostukuponge.

Viiruse kiiremini leviva delta tüve ilmumine Guangzhous on samuti kujunenud äratuskellaks. Hiina teatas pühapäeval 23 uue nakatumise avastamisest.

Riigis on heakskiidu saanud neli kodumaist vaktsiini, kuid nende tõhususnäitajad jäävad maha nii Pfizer-BioNTechi kui ka Moderna vaktsiinist. Pfizer-BioNTechi tõhusus on 95 protsenti ja Moderna oma 94 protsenti.

Hiina Sinovaci vaktsiini katsetused Brasiilias näitasid, et selle tõhusus haiguse ärahoidmiseks on 50 protsenti ja tõsise haigestumise vältimiseks 80 protsenti.

Sinopharmi kahe vaktsiini tõhusus on vastavalt 79 ja 72 protsenti ning CanSinol 65 protsenti.

Riiklik uudisteagentuur Xinhua teatas aprillis, et Hiina toodab sel aastal rohkem kui kolm miljardit vaktsiiniannust.

Terviseametkonnad pole selgitanud, millal kavatseb Hiina saavutada karjaimmunsuse ning millises ulatuses müüakse seal toodetud vaktsiine välismaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles