Uues uuringus ilmnes, milline on vaktsiinide kaitse delta tüve vastu

PM Tervis
Copy
Paide Vee perearstikeskuse õde Ülle Tilga teeb koroona vastu kaitset andvat vaktsiinisüsti Tallinnast end vaktsineerima tulnud Krista Kööpile.
Paide Vee perearstikeskuse õde Ülle Tilga teeb koroona vastu kaitset andvat vaktsiinisüsti Tallinnast end vaktsineerima tulnud Krista Kööpile. Foto: Anne Põder

Ravimiameti andmeil kaitsevad Pfizeri Comirnaty ja AstraZeneca Vaxzevria vaktsiinid koroonaviiruse delta tüve poolt põhjustatud raske kuluga Covid-19 haiguse eest väga hästi.

Viimastel päevadel on olnud palju juttu koroonaviiruse delta tüve levikust nii meil kui ka meie lähiriikides, eeskätt Venemaal ja Soomes.

Ravimiamet edastab, et Ühendkuningriigis tehtud teadusuuringus leiti, et Comirnaty (Pfizer/BioNTech) ja Vaxzevria (AstraZeneca) vaktsiinid kaitsevad pärast vaktsiinikuuri täielikku läbimist SARS-CoV-2 delta tüve poolt põhjustatud sümptomaatilise Covid-19 haiguse eest vastavalt 88 ja 67 protsendilise tõhususega. Kõnealust uuringut on just täiendatud andmetega, kui tõhusalt kaitsevad need vaktsiinid raske kuluga Covid-19 haiguse eest.

Uuringusse kaasati 14019 inimest, kellel oli diagnoositud koroonaviiruse delta tüve poolt põhjustatud sümptomaatiline SARS-CoV-2 nakkus ning haiglaravi vajas neist 166. Andmete analüüsil selgus, et Comirnaty tõhusus delta tüve vastu oli pärast esimest ja teist annust vastavalt 94 ja 96 protsenti ning Vaxzevria puhul olid vastavad numbrid 71 ja 92 protsenti. Seega kaitsevad Comirnaty ja Vaxzevria koroonaviiruse delta tüve poolt põhjustatud raske kuluga Covid-19 haiguse eest väga hästi. Samuti tuleb esile, et tugevama kaitse tagab täieliku vaktsineerimiskuuri läbimine. Uuringu tulemused on avaldamisel ajakirjas New England Journal of Medicines.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles