Mille järgi valida sääse- ja puugitõrjevahendit

Apotheka
Copy
Foto: Apotheka.ee

Juuni algusest kuni juuli lõpuni välja on sääskede kõrghooaeg ja sageli pöörduvad inimesed apteeki nende tõrjumiseks vahendeid küsima. Tihti otsitakse putukatõrjeks vahendit, mis kaitseks nii sääskede, parmude kui ka puukide vastu. Sellest tulenevalt teeb Apotheka proviisor Laura-Kristiina Valdson põhjaliku ülevaate, mida erinevad sääse- ja putukatõrjevahendid sisaldavad ning kuidas valida sõltuvalt eelistustele enda jaoks sobivaim.

Sääsetõrjevahendid erinevad peamiselt kemikaali ja selle efektiivsuse osas, seejuures müügil on nii keemilised kui ka looduslikud tõrjevahendid. Viimased sisaldavad sageli eeterlikke õlisid nagu sidruneukalüpti- või sidrunheinaõli. Keemilised sääsetõrjevahendid pakuvad sageli efektiivsemat putukavastast toimet, ent on potentsiaalselt kahjulikumad kui looduslikud vahendid.

DEET

Kõige kauem on kasutusel olnud putukatõrjevahend DEET, mis sisaldab N, N-dietüül-m-tolüamiidi. Tegu on tugevalõhnalise kemikaaliga, mis jätab nahale õlika kihi. See on võrreldes teiste vahenditega ebameeldivam kasutada, kuid pakub kindlat kaitset erinevate hammustavate putukate vastu. Samuti ärritab aine tugevalt limaskesti, mistõttu tuleb seda pihustada ainult kätele, jalgadele ja muudele sääskedele avatud kehaosadele. Kindlasti ei tohi seda pihustada näole ega katkisele nahale, sest põhjustab tugevat ärritust.

Uuringutes näitab DEET üht efektiivseimat sääse- ja puugivastast toimet, kuid on limaskestadele sattudes kahjulikum. Võrreldes teiste vahenditega on tegu tugeva kemikaaliga, mis võib kahjustada kindlates kontsentratsioonides isegi veeloomi. Mainimist väärib ka tõsiasi, et aine võib lahustada plastikut ja kahjustada sünteetilisi materjale. Vältima peab pihustamist riietele ja prillidele, mida see peale sattudes tugevalt kahjustada võib.

Apteegis müügil olevatest toodetest sisaldub DEET Bens Max (37 ml) sääsetõrjevahendis antud ainet 50% ulatuses.

Ikaridiin

Oluliselt uuem toimeaine mida sageli putukatõrjevahendites kasutatakse on ikaridiin. Tegu on hea alternatiiviga DEET’ile, sest sääse-, puugi- ja parmuvastane toime on mõlemal ainel võrdväärne.

Plussidena saab välja tuua, et aine pole inimesele nii ebameeldiva lõhnaga ega jäta nahale õlikat kihti, ka allergilisi reaktsioone põhjustab see harvemini. Aine on vähem toksiline inimesele ja veeloomadele. Samuti ei kahjusta ikaridiin plastikut ega sünteetikat. Kuna tegu on uuema toimeainega, siis selle kõrvaltoimetest teatakse vähem, kuid samad reeglid kehtivad ka selle kasutamisel.

Apteegis on ikaridiin näiteks Diffusil Plus (100 ml) ja Diffusil Family (100 ml) sääse- ja puugi aerosooli sees, mis mõlemad sisaldavad 16% ikaridiini.

Merck IR3535

Kõige naha- ja loodusesõbralikum keemiline putukatõrjevahend on Merck IR3535 (keemilise nimega etüülbutüülatsetüülaminopropionaat). Sellel on sääski-, puuke- ja muid hammustavaid putukaid peletav toime. Sobib kasutamiseks beebidel, väikelastel ja rasedatel naistel, vältima peab aine silma sattumist. Keemiliselt sarnaneb aine beeta-alaniiniga, mis on looduslikult esinev aminohape. Võrreldes kahe eelnevaga ainega laguneb see looduses täielikult lühikese aja jooksul, seega puudub keskkonnas kumuleerumise oht.

Apteegis on Merck IR3535 sees Free putukatõrjevahendis Active (kahes eri suuruses 50 ja 100 ml) ja Free puugitõrjevahendis (100 ml). Aine sisaldus on 20%.

Eeterlikud õlid

Kõige suurem valik on eeterlike õlide baasil putukatõrjevahendeid. Nahale määritavad ja pihustatavad eeterlikud õlid on kergesti lenduvad ja tugeva lõhnaga, mistõttu on neil sääski- ja muid putukaid peletav toime.

Tavaliselt sisaldavad apteegis müüdavad spreid sidruneukalüpti (Eucalyptus citriodora) või lõhnava sidrunheina (Cymbopogon nardus) õlisid. Neid sisaldavad näiteks Mousticare Family (125 ml) ja Mousticare putukatõrjevahendid (50 ja 75 ml). Eeterlike õlide kontsentratsioonid varieeruvad nendes spreides 10%-st kuni 25%-ni, mistõttu erineb ka toime kestvus tundides.

Rahvapäraselt määritakse putukate peletamiseks nahale ka näiteks teepuuõli, lavendliõli, piparmündiõli ja teisi eeterlikke õlisid, mis on ka apteegis saadaval. Tasub teada, et samuti peletab sääski küüslaugu ja basiiliku lõhn.

Kokkuvõttes leidub apteegis nelja eri tüüpi sääsetõrjevahendeid, mis erinevad nii toimeaine sisalduse, toime efektiivsuse kui ka kõrvaltoimete poolest.

Kõige efektiivsemad on DEET ja ikaridiin, seejuures paljudes uuringutes annab ka Merck IR3535 väga häid tulemusi hammustavate putukate (sääsed, puugid, parmud) tõrjumisel. Toimet mõjutab ka aine kontsentratsioon protsentides.

Kõrvaltoimed nagu allergilised reaktsioonid ja nahaärritus esinevad sagedamini DEET’i kasutamisel. Keskkonnale on vähem toksilised Merck IR3535 ja eeterlikud õlid, kuid ikaridiini toksilisus (eriti veeloomadele) on väiksem kui DEET’il. Alla 3-aastastele lastele ja rasedatele sobivad kasutamiseks kõige paremini Merck IR3535 ja eeterlikud õlid.

Copy
Tagasi üles