Hiinas ähvardab mittevaktsineerituid sisenemiskeeld haiglasse, kooli, poodi, ühistransporti

Copy
Wuhani elanikud pärast vaktsiini saamist vaktsineerimiskeskuses.
Wuhani elanikud pärast vaktsiini saamist vaktsineerimiskeskuses. Foto: Xiao Yijiu via www.imago-images.de/Scanpix

Miljonid hiinlased võivad kaotada ligipääsu avalikele asutustele nagu koolid, haiglad ja ostukeskused, kui nad ei lase end koroonaviiruse vastu vaktsineerida.

Uued määrused piirangu kohta hõlmavad ligi kahte tosinat linna ja maakonda.

Karmid reeglid, mis järgnevad kiirelt nakkava koroonaviiruse Delta tüve levikule üle Aasia, hakkavad kehtima paljudes teise suurusjärgu linnades, kuid see võib märku anda kogu riiki ees ootavatest piirangutest.

Hiina eesmärk on immuniseerida aasta lõpuks 64 protsenti oma 1,4 miljardi suurusest elanikkonnast.

Yunnani provintsi Chuxiongi linnas riigi lõunaosas peavad kõik enam kui 18-aastased elanikud olema saanud 23. juuliks vähemalt ühe vaktsiinisüsti, kinnitasid võimud kolmapäeval.

Kes seda nõuet ei täida, ei pääse haiglatesse, hooldekodudesse, lasteaedadesse ja koolidesse, raamatukogudesse ja muuseumidesse, samuti vanglatesse ning neil puudub õigus kasutada ühistransporti. Kaks kuud hiljem on nendesse asutustesse pääsemiseks vaja juba kahte süsti.

Chuxiongis on kokku umbes 510 000 elanikku.

Samasugune reegel kehtib kuue linna jaoks Jiangxi provintsis riigi idaosas. Fujiani provintsis on veel kolm sellist linna ning Sichuani ja Gaunxi provintsides kummaski üks linn.

Tianhe maakonda riigi keskosas Henani provintsis ähvardati esmaspäeval edastatud ametlikus teates, et kui riigisektoris töötavad inimesed pole seal 20. juuliks vaktsineeritud, jääb nende palk välja maksmata ning nad võidakse vallandada.

Vähemalt kaheksas kohas on teada antud vabatahtlikest, kes märgivad valitsushoonetes, raudteejaamades ja muudes rahvarohketes paikades üles vaktsineerimata inimeste nimesid ja kontaktandmeid.

Pole siiski teada, kas ja kuidas hakatakse seda infot jagama pandeemia tõkestamise rakkerühmadega.

Teisipäevase seisuga oli Hiina riikliku tervisekomisjoni andmetel manustanud üle 1,4 miljardi vaktsiinidoosi. Tervisekomisjon jättis aga täpsustamata, kui paljud inimesed on vaktsiinisüsti saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles