Pikal Covidil on üle 200 sümptomi – need on peamised

PM Tervis
Copy
Puudulik keskendumisvõime ja mõtteselguse hägustumine võivad kaasneda pika Covidiga.
Puudulik keskendumisvõime ja mõtteselguse hägustumine võivad kaasneda pika Covidiga. Foto: shutterstock.com

Lanceti kliinilise meditsiini ajakirjas avaldatud uuringute kohaselt teatasid pika Covidi all kannatavad inimesed seitsme kuu jooksul kokku 203 erinevast sümptomist, alates löövetest, naha koorumisest ja seedeprobleemidest kuni lihasspasmide, kuulmislanguse ja tinnituseni.

Küsitlusel põhinenud uuring hõlmas ligi 4000 inimest 56 riigist ja selle tulemustes toodi kõige levinumate sümptomitena välja väsimus, mäluprobleemid ja keskendumisvõime halvenemine ning koormusjärgne halb enesetunne, mille korral sümptomid halvenevad pärast füüsilist või vaimset pingutust, vahendab Forbes

Keskmiselt kogesid patsiendid 56 erinevat sümptomit ja neil, kel esines probleeme ka kuus kuud hiljem – ligi kaks kolmandikku uuringus osalenud osalejatest – oli endiselt keskmiselt 14 sümptomit.

Ligi pooled (45%) uuringus osalenutest väitsid, et vajavad haiguse tõttu lühendatud töögraafikut ja umbes viiendik (22%) ei olnud üldse võimelised töötama.

Londoni ülikooli kolledži neuroteadlane ja uuringu vanemautor dr Athena Akrami ütles, et see toob esile «selge vajaduse laiendada meditsiinilisi juhiseid», et hinnata pikema Covidi sümptomite laiemat spektrit kui hingamisteede ja südame-veresoonkonna probleemid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles