Terviseamet: Delta tüvi on domineeriv ja levib Eestis (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Koroonatest.
Koroonatest. Foto: Dmitri Kotjuh
  • Augusti alguses näeme taas üle 500 uue juhu nädalas
  • Möödunud nädalal suri üks vaktsineerimata inimene

Haigestumuse intensiivsus on Eestis ECDC riskimaatriksi alusel keskmine ehk kollasel tasemel. Terviseameti andmetel koroonaviirusega haigestumine aina kasvab, Delta tüvi on domineeriv ning riigisiseselt leviv. 

28. nädala jooksul lisandus 375 haigusjuhtu. Võrreldes eelmise nädalaga suurenes uute juhtude arv 24,6 protsendi võrra ning kasvas nakatamiskordaja R, mis on üle-eestiliselt 1,2-1,3 (eelmisel nädalal oli R 1-1,2).

«Nakkuse levikust tulenevaid ohtusid saab iga inimene leevendada vaktsineerimisega,» ütles terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp. «Kindlasti julgustan kõiki võimalusel vaktsineerima minema,» lisas ta.

Sepp rääkis, et Delta tüvega seotud juhtumeid on endiselt registreeritud kõikides maakondades peale Hiiumaa. «Prognoosime, et juuli lõpp–augusti algus peaks tooma juba üle 500 nakatunu nädalas ning augusti keskpaigaks ületab 14-päevane nakatumisnäitaja 100 000 inimese kohta 100 piiri,» ütles Sepp.

Alates 26. nädalast muutus Delta variant domineerivaks. «Delta tüve osakaal on kasvanud 92 protsendini,» lisas Sepp.

28. nädalal täheldati haigestumuse langust vaid Ida- ja Lääne-Virumaal ning haigestumus püsis stabiilsena Hiiumaal ja Raplamaal. Muudes maakondades oli haigestumus kasvutrendis.

Võrreldes 27. nädalaga vähenesid nakatumised tutvusringkonnas, tööl ning teadmata nakatumiskohaga juhtumid. Suurenes välismaalt sisse toodud ja perekonnas nakatumiste osakaal.

Sümptomaatilised haigusjuhud moodustasid 92,8 protsenti ja ilma sümptomiteta 7,2 protsenti haigestunute üldarvust. Sepa sõnul tunneb haigestumise üldiselt ära kehva enesetunde ja peavalu järgi. Nakatunud on praegu peamiselt nooremad, vaktsineerimata inimesed.

Haiglaravi on vajanud 6,9 protsenti haigete üldarvust. 28. nädalal hospitaliseeriti 16 inimest (võrreldes 27. nädalaga vähenes 27,3 protsendi võrra). 28. nädalal tuvastatud üle 60-aastastest haigestunutest vajas hospitaliseerimist 20 protsenti. Praegu on haiglate koormuse kiire kasvu risk madal.

Surmaga on lõppenud 1271 haigusjuhtu ehk 0,96 protsenti Covid-19 juhtudest. 28. nädalal suri üks 81-aastane vaktsineerimata inimene.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles