Antidepressandid võivad põhjustada meestel viljatust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Antidepressandid on muutunud väga populaarseteks ravimiteks ning neid kirjutavad välja paljud arstid. Siiski võivad sel ravimil olla väga kurvad kõrvalmõjud, kirjutas foxnews.com.

Ükski medikament ei ole kõrvalmõjudeta ning samuti on ka antidepressantidel kõrvalmõjusid. Kõige sagedasemad kõrvalmõjud on iiveldus, kõhulahtisus või –kinnisus, kaalutõus, magamatus või insomnia. Samuti on sellel seksuaalseid kõrvalmõjusid, näiteks vähenenud suguiha, erektsioonihäired ja raskenenud võime saada orgasmi.

Hiljutisest uuringust avastati, et antidepressantidel on veel üks vähetuntud kõrvalmõju meeste viljakusele. Nimelt vähendavad antidepressandid lisaks meeste spermakogusele ka sperma kuju ja motoorikat kuni 50 protsenti. Sellised tulemused tulevad esile umbes kuu pärast ravi algust ja muutuvad üha tugevamaks pärast kolme kuud antidepressantide kasutamist.

Teadlased on leidnud, et antidepressandid põhjustavad spermatosoidide kuju ja ujumisvõime muutusi ning kui sinna lisada veel vähenenud koguse, siis võib neid mehi peatselt liigitada viljatute alla.

Samuti võivad krooniline stress ja depressioon vähendada meeste testosterooni taset, mis samuti võib vähendada sperma kogust. Kui juurde tuleb veel antidepressandi negatiivne mõju, siis võib mees tema enda teadmata muutuda viljatuks.

Hea uudis on aga see, et kui antidepressandid ära jätta ning mehe üldine meeleolu paraneb, siis paraneb ka sperma kvaliteet ja kogus ning mees on taas viljakas. Siiski võtab see umbes kaks kuud aega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles