Nooremates vanusegruppides on raske Covid-19 riskitegurid erinevad (1)

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine. Noortel võib samuti tekkida raskekujuline Covid-19.
Vaktsineerimine. Noortel võib samuti tekkida raskekujuline Covid-19. Foto: Shutterstock

Uuringus ilmnes, et nooremates vanusegruppides on raske Covid-19 tekke riski mõjutavad tegurid sootuks erinevad kui vanemate hulgas, kirjutab Med24.

Analüüsiti 9859 Covid-19 tõttu hospitaliseeritud patsiendi andmeid, neist 474 (4,8 protsenti) põdesid haigust raskelt. Esialgu leiti, nagu juba varasemast teada, et raske haiguse riski tõstavad kõrgem vanus, meessugu, mittevalgenahaline rass, rasvumine ja erinevad kroonilised haigused.

Krooniliste haiguste diagnoose eraldi analüüsides tulid kümne diagnoosi puhul ilmsiks vanuselised erinevused alla 45-aastaste ja üle 45-aastaste vahel. Nooremas vanusegrupis kolmekordistus raske haiguse risk nendel, kellel oli vähk, kroonilised neuroloogilised haigused, vereloomehaigused, isheemiline südamehaigus või endokriinsüsteemihaigused. Seosed samade patoloogiatega on vanemates vanusegruppides oluliselt nõrgemad.

Kõige suurem vanusegruppe eristav seisund oli vähk, mis üle 45-aastastel raske Covid-19 riski kuigi oluliselt ei tõsta, seevastu alla 45-aastaste hulgas osutus see tugevaks riskiteguriks.

Maailma ühe tipphaigla, Mayo kliiniku väljaandes avaldatud uuringut ei ole veel retsenseeritud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles