Koroonaviirusega nakatunud vaktsineeritu avaldas, kuidas kulges haigus (7)

PM Tervis
Copy
Vaktsineeritud võivad Delta tüve edasi kanda, aga on ise raske haiguse eest hästi kaitstud. Pilt on illustratiivne.
Vaktsineeritud võivad Delta tüve edasi kanda, aga on ise raske haiguse eest hästi kaitstud. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Massachusettsis suurt Covid-19 puhangut uurinud teadlased avastasid, et vaktsineeritud inimesed, kes said niinimetatud läbimurdeinfektsioone, kandsid umbes sama palju koroonaviirust kui need, kes ei olnud vaktsineeritud, vahendab AP.

Terviseametnikud avaldasid reedel uurimistöö üksikasjad, mis olid võtmetähtsusega USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse otsuses soovitada vaktsineeritud inimestel kanda taas maske siseruumides USA osades, kus Delta tüvi soodustab nakatumise suurenemist. Autorid ütlesid, et leiud viitavad sellele, et maskide kandmise juhiseid tuleks laiendada kogu riigile, isegi väljaspool peamisi nakkustsentreid.

Delta tüve puhul kehtivad uued reeglid. Varem oli teada, et vaktsineeritud inimestel, kes on nakatunud, on madal viiruse tase ja tõenäoliselt ei edastata nad seda teistele. Kuid uued andmed näitavad, et Delta variandi puhul see nii ei ole.

Haiguspuhang Provincetownis – mereäärses turismikohas, kus on Massachusettsi kõrgeim vaktsineerimismäär – on siiani hõlmanud üle 900 juhtumi. Umbes kolmveerand neist olid täielikult vaktsineeritud inimesed.

Delta tüvi oli nakkuse põhjustaja 90 protsendil lähemalt uuritud juhtudest.

Travis Dagenais, kes oli paljude nakatunud vaktsineeritud inimeste seas, ütles, et ettevaatusabinõudele käega löömine ja 4. juuli pühade ajal kesk rahvahulka pidutsemine oli viga.

Dagenais usub, et gripilaadsed sümptomid taandusid vaid paari päeva jooksul tänu eelnevale vaktsineerimisele. Ta on taastunud.

Nagu paljud osariigid, tühistas Massachusetts mai lõpus kõik Covid-19 piirangud. Provincetown taastas sel nädalal siseruumide maski kandmise nõude kõigile.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles