Kivisöe või puidu kasutamine toidu valmistamisel võib kujuneda tervisele ohtlikuks (6)

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Uuring, milles osales ligi pool miljonit inimest Hiinast, näitab selget seost puidu või kivisöega toidu valmistamise ja suurema silmahaiguste riski vahel, kirjutab Medical Xpress.

Umbes 3,8 miljardit inimest kogu maailmas puutub kokku kodumajapidamise õhusaastega, mis tekib toiduvalmistamisest, kasutades niiöelda tahkeid kütuseid nagu kivisüsi ja puit.

Kuigi varasemad uuringud on teatanud võimalikust seosest tahkete kütuste kasutamisel toiduvalmistamisel ja silmahaiguste vahel naiste seas, on veel ebaselge, kas sarnased seosed esinevad ka teiste silmahaiguste nagu konjunktiviit, keratiit ja glaukoom vahel. 

Antud uuring avaldati ajakirjas Plos Medicine

Oxfordi ülikooli Nuffieldi rahvastiku tervise osakonna (NDPH) ning Hiina meditsiiniteaduste akadeemia ja Pekingi ülikooli teadlased analüüsisid ligi poole miljoni Hiina täiskasvanu andmeid. Küsimustikus uuriti inimeste toiduvalmistamise harjumuste ja silmahaiguste tekkimise kohta. 

Kümneaastase jälgimisperioodi jooksul esines osalejate seas 4877 konjunktiivihäirete juhtumit, 13 408 katarakti, 1583 sklera, sarvkesta, iirise ja tsiliaarkeha (DSCIC) häiret ning 1534 glaukoomi juhtu.

Võrreldes nendega, kes valmistasid toitu puhtast kütusest (elekter või gaas), olid tahkete kütuste kasutajad tavaliselt vanemad, naised, maapiirkondade elanikud, vähem haritud, põllumajandustöötajad ja suitsetajad.

Tahkete kütuste pikaajalist kasutamist toiduvalmistamisel seostati suurema katarakti (17%) ja DSCIC-ga (35%) võrreldes nendega, kes valmistasid toitu niiöelda puhta kütuse abil. Glaukoomi osas riski erinevust ei leitud. 

«Suurenenud riskid võivad olla põhjustatud kokkupuutest peenete osakeste kõrge sisaldusega ja vingugaasiga, mis võib kahjustada silmapinda ja põhjustada põletikku,» märkis uuringu autor dr Peter Ka Hung Chan. 

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles