Uuringus selgus, mil määral kaitseb eelnev Covid-19 põdemine uuesti nakatumise eest (4)

PM Tervis
Copy
Koolides tehakse koroona vastu kaitsesüst sellises järjekorras, nagu huvilised kohale saabuvad.
Koolides tehakse koroona vastu kaitsesüst sellises järjekorras, nagu huvilised kohale saabuvad. Foto: Mailiis Ollino

Vaktsineerimata inimesed taasnakatuvad koroonaviirusega kaks korda suurema tõenäosusega kui täielikult vaktsineeritud, teatas USA haiguste kontrolli ja tõrje keskus uuringu tulemuste põhjal.

Agentuuri sõnul toetab järeldus soovitust pakkuda kõigile Covid-19 vastast vaktsineerimist, olenemata varasemast SARS-CoV-2 nakatumisest, vahendab Medical Xpress.

Mõned USA poliitikud, sealhulgas senaator Rand Paul, on varem öelnud, et nad ei kavatse Covid-19 vaktsiini saada, kuna neil on varasemast nakkusest tulenev loomulik immuunsus.

Uus uuring põhines 246 Kentucky täiskasvanul, kes nakatusid uuesti käesoleva aasta mais ja juunis, olles varem nakatunud 2020. aastal.

Neid võrreldi 492 isikuga kontrollrühmast, kes said esimese positiivse testi samal ajal.

Analüüsist selgus, et vaktsineerimata inimeste uuesti nakatumise tõenäosus oli 2,34 korda suurem kui inimestel, kes olid täielikult vaktsineeritud Pfizeri, Moderna või Johnson & Johnson vaktsiinidega.

Nakkuse kaudu omandatud immuunsuse kestuse osas pole endiselt selgust ja seda võib mõjutada uute tüvede teke, öeldakse raportis.

Näiteks laboratoorsed uuringud on näidanud, et esialgse Wuhani tüvega nakatunud inimeste vereproovides tuvastati nõrgad antikehavastused esmakordselt Lõuna–Aafrikas ilmnenud beetavariandile.

Uuringu üks piiranguid on see, et see viidi läbi enne, kui Delta sai Ameerika Ühendriikides domineerivaks tüveks.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles