Kanada avas piiri täielikult vaktsineeritud ameeriklastele

Copy
Koolides tehakse koroona vastu kaitsesüst sellises järjekorras, nagu huvilised kohale saabuvad.
Koolides tehakse koroona vastu kaitsesüst sellises järjekorras, nagu huvilised kohale saabuvad. Foto: Mailiis Ollino

Esmaspäeval ületasid üle pooleteise aasta USA ja Kanada vahelise piiri esimesed reisijad; maailma pikim maismaapiir oli 17 kuud järjest suletud ja lubatud oli vaid erakorralistel põhjustel reisimine.

Ottawa peatas karantiininõude USA kodanikele ja alalistele elanikele, kellel on ette näidata vaktsineerimistõend.

«See on lihtsalt imeline,» ütles Vicki Poulin piiri taasavamisel. «Oleme lihtsalt nii õnnelikud».

Kanadas sündinud ja New Yorgis elav Poulin, tema ameeriklasest abikaasa ja nende koer tavatsesid igal kuul külastada sugulasi Montrealis, kuid polnud neil nüüd külas käinud alates piiri sulgemisest 2020. aasta märtsis.

«Olin nii rõõmus, et nad (piiri) avasid, sest mul on Kanadas palju sõpru,» ütles ka Richard Antaki, kes sõitis kohale otse New Yorgist, et olla üks esimesi Lacolle'is, Quebecis piiriületuse järjekorras.

Ta ütles, et ootab õhinal taaskohtumist sõpradega Montrealis, keda pole näinud üle pooleteise aasta ning et ta «ei vajutanud autol pidureid» kogu tee piirini.

Enamik AFP intervjueeritud reisijatest kinnitasid, et piiriületus oli sujuv ja järjekorrad oodatust lühemad.

Kuid Põhja-Ameerika nakkuskõver on pärast suve algul toimunud langust kiiresti nakkava deltavariandi tõttu taas tõusuteel.

Ottawa ja Washington olid piiriületuse ja reisipiirangute leevendamisel reisifirmade surve all.

Läinud nädalal ähvardas Kanada piirivalvurite streik piiri taasavamise plaanid uppi lüüa, kuid kiirete läbirääkimiste tulemusel sõlmiti uus kollektiivleping ja lõpuks sujus kõik tõrgeteta.

Piiri võivad ületada vähemalt kaks nädalat varem Kanada võimude heaks kiidetud vaktsiiniga täielikult poogitud USA kodanikud ja alalised elanikud.

Piirile saabudes ei tohi esineda ka koroonaviiruse sümptomeid.

Kuid Valge Maja kõneisiku Jen Psaki sõnul jätkab Washington piirangute «ülevaatamist» kanadalaste osas, kes Ühendriikidesse puhkama soovivad tulla.

Pool USA elanikest on viiruse vastu täielikult vaktsineeritud, 81 protsenti Kanada elanikest on saanud ühe kaitsesüsti ning 68 protsenti on täielikult vaktsineeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles