Moderna vaktsiin võib olla Delta vastu tõhusam kui Pfizer (2)

PM Tervis
Copy
Koolides tehakse koroona vastu kaitsesüst sellises järjekorras, nagu huvilised kohale saabuvad.
Koolides tehakse koroona vastu kaitsesüst sellises järjekorras, nagu huvilised kohale saabuvad. Foto: Mailiis Ollino

Pfizeri ja BioNTechi mRNA vaktsiin võib olla koroonaviiruse Delta tüve vastu vähem efektiivne kui Moderna oma, seda vastavalt kahele pühapäeval enne eksperhindamist avaldatud raportile, vahendab Reuters.

Uuringus, milles osales rohkem kui 50 000 patsienti Mayo kliiniku tervishoiusüsteemis, leidsid teadlased, et Moderna nakkusvastase vaktsiini efektiivsus oli juulis langenud – mil kui Delta variant oli ülekaalus – 76 protsendini 2021. aasta alguses mõõdetud 86 protsendilt. Samal perioodil oli teadlaste sõnul Pfizer/BioNTech vaktsiini efektiivsus langenud 42 protsendile 76 protsendilt. Kuigi mõlemad vaktsiinid on endiselt tõhusad Covid 19 haiglaravi ennetamisel, võib Modernaga revaktsineerimine olla peagi vajalik kõigile, kes said selle aasta alguses Pfizeri või Moderna vaktsiini, ütles Mayo uuringut juhtinud dr Venky Soundararajan.

Teises uuringus tekkis Ontario eakatel hooldekodu elanikel pärast Moderna vaktsiini tugevam immuunvastus kui pärast Pfizer/BioNTech vaktsiini – eriti murettekitavate variantide suhtes. Eakad võivad vajada suuremaid vaktsiinidoose, võimendajaid ja muid ennetavaid meetmeid, ütles Kanada uuringut juhtinud Anne-Claude Gingras Toronto Lunenfeld-Tanenbaumi uurimisinstituudist.

Kui paluti mõlemat uurimisaruannet kommenteerida, ütles Pfizeri pressiesindaja: "Oleme jätkuvalt veendunud, et kõrgeima kaitsetaseme säilitamiseks võib 6-12 kuu jooksul pärast täielikku vaktsineerimist vaja minna kolmandat annust. "

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles