Iraanis oli ööpäeva jooksul rekordarv koroonasurmasid

Copy
Võimud andsid erakorralise loa kasutada kahte kodumaist vaktsiini.
Võimud andsid erakorralise loa kasutada kahte kodumaist vaktsiini. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Iraan teatas pühapäeval esmakordselt enam kui 600 koroonasurmast ööpäevas ning peatselt hakkavad riigis kehtima uued viirusepiirangud.

Viimase 24 tunni jooksul on Iraanis registreeritud rekordilised 39 736 nakkusjuhtu ning pandeemia algusest alates on nakatunud 4 425 821 inimest. 97 828 inimest on ametlikel andmetel Covid-19 tagajärjel surnud, teatas tervishoiuministeerium.

Iraani võimud on tunnistanud, et tegelik viirusesurmade arv võib olla ametlikest andmetest suurem.

Islamivabariik püüab ametnike sõnul saada kontrolli alla «viiendat viiruselainet», mille põhjuseks on kiiresti nakkav deltavariant.

Augustis on tuvastatud mitu rekordilist ööpäevast nakatunute arvu.

Esmaspäevast kuni järgmise laupäevani peavad kõik valitsusasutused, pangad ja kõik poed, peale toidupoodide ja apteekide uksed sulgema.

Pühapäeva keskpäevast kohaliku aja järgi kuni 27. augustini kehtib provintside vahel autosõidukeeld.

Iraan on vältinud riigi täielikku lukkupanekut, selle asemel on kehtestatud erinevaid järkjärgulisi piiranguid, nagu reisikeeld ja ettevõtete sulgemine.

Võimud püüavad kiirendada vaktsineerimiskampaaniat, mis kriitikute sõnul algas liiga hilja. Riigi niigi ülekoormatud tervishoiusüsteem ägab järjest kasvava nakatunute arvu all.

USA sanktsioonide tõttu on pangaülekannete tegemine välismaale raskendatud ning vaktsiinide import keeruline.

Esimese vaktsiinidoosi on saanud üle 15 miljoni inimese, kuid kaks kaitsesüsti on saanud vaid umbes neli miljonit inimest, ütles tervishoiuministeerium pühapäeval.

Tervishoiuministeeriumi andmeil manustatakse Iraanis lisaks Hiina Sinopharmile ka Vene Sputnik V vaktsiini, India Bharat Biotechi ning AstraZeneca vaktsiine.

Võimud andsid erakorralise loa kasutada kahte kodumaist vaktsiini. COVIran Barekat on ainus, mis praegu masstootmises on ja sellest on suur puudus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles