Eesti isikukoodiga välismaalased saavad Euroopa Liidu Covid-tõendi

Copy
Digitaalne Covid tõend.
Digitaalne Covid tõend. Foto: Eve Naaber / Sakala

Eestlased ja Eesti isikukoodi omavad välismaalased, kes ei saa endale ise patsiendiportaalis Euroopa Liidu Covid-tõendeid luua, saavad selleks avalduse esitada kõigis sotsiaalkindlustusameti teeninduspunktides.

Sotsiaalkindlustusameti peadirektori Indrek Holsti sõnul on ELi Covid-tõendid muutunud lahutamatuks osaks reisimisel, aga ka siseriiklike ürituste ja kohtade külastamisel, mistõttu oli vajalik muuta abi tõendite loomisel kättesaadavaks laiemalt üle riigi ja kõigile inimestele.

«Sotsiaalkindlustusameti teenindusbüroodes tõendite väljastamine on igati loogiline lahendus, sest meil on olemas vajaminev teenindusvõrk. Nii saamegi aidata vähesema digivõimekusega inimesi ning näiteks välistöölisi ja -üliõpilasi, kellel ei ole Eesti autentimisvahendeid,» selgitas Holst.

Seni väljastas Covid-tõendeid Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskus (TEHIK) Tallinnas. «Huvi on olnud väga suur - kahe kuuga on patsiendiportaalis genereeritud ligi pool miljonit digitaalset Covid-tõendit, millest enim on loodud enda vaktsineerituse tõendamiseks,» rääkis TEHIKu direktor Katrin Reinhold.

Tõendite loomisel pakuvad abi ka kohalikud omavalitsused ja raamatukogud. Lisaks saab ELi Covid-tõendit ka sotsiaalkindlustusameti teeninduspunktidest, täpsed aadressid ja vastuvõtuajad leiab siit.

Sotsiaalkindlustusametisse pöörduval välismaalasel peab tõendi loomiseks olema Eesti isikukood ja isikut tõendav dokument. Kõik tõendi soovijad saavad juba eelnevalt täita avalduse ja selle välja printida. Avaldus tuleb viia sobivasse sotsiaalkindlustusameti teeninduspunkti ning seejärel saadetakse ELi Covid-tõend kolme tööpäeva jooksul inimese e-posti aadressile. 

Peaegi võimaldab TEHIK ELi Covid-tõendi loomise võimalust välismaalastele, kellel ei ole Eesti isikukoodi ning neile, kes soovivad tõendi luua Covid-19 kiirtesti tulemuse pealt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles