UURING ⟩ Delta tüvi on Covid-19 antikehade ees täiesti nõrk (5)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja antikehad.
Koroonaviirus ja antikehad. Foto: Shutterstock

​Hoolimata Delta tüve laialdasest levimisest on esmaspäeval avaldatud uuringu kohaselt võimelised peaaegu kõik Pfizeri vaktsiini poolt toodetud antikehad selle neutraliseerima, rõhutades vaktsineerimise olulisust, vahendab Forbes.

Laboris viisid teadlased koroonaviiruse algse variandi ja neli tüve kokku Pfizeri vaktsiini antikehadega.

Delta ja Alfa tüve neutraliseerisid kõik, välja arvatud üks 13 antikehast, mida toodetakse Pfizeri vaktsiini saanud inimese kehas, kirjutasid Washingtoni ülikooli meditsiinikooli teadlased eelretsenseeritud ajakirjas Immunity.

Kui Beeta ja Gamma vältisid mõningaid antikehi, leidsid kolmeteistkümnest kaheksa antikeha ikkagi mõlemad variandid üles ja tegid neile lõpu.

Viiest antikehast, mis olid tõhusad algse tüve vastu, neutraliseerisid kõik viis Delta variandi, muutes selle vaktsiini ees nõrgemaks kui originaali, hoolimata selle levimise lihtsusest.

«Vaktsineerimise ees on Delta suhteliselt niru viirus,» ütles uuringu kaasautor ning Washingtoni ülikooli meditsiinikooli St. Louis patoloogia ja immunoloogia professor Ali Ellebedy pressiteates. «Kui meil oleks tüvi, mis oleks vastupidavam nagu Beeta, kuid leviks sama kergesti kui Delta, oleksime suuremas hädas.»

Delta on rohkem kui kaks korda nakkav kui koroonaviiruse algne variant, mistõttu sai sellest kiiresti domineeriv koroonatüvi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles