AVASTUS ⟩ Pika Covidi põhjus võib peituda veres (6)

PM Tervis
Copy
Covid viib verenäitajad tasakaalust välja.
Covid viib verenäitajad tasakaalust välja. Foto: Shutterstock

Uued tõendid näitavad, et pika Covid sündroomiga patsientidel on jätkuvalt kõrgemad verehüübimisnäitajad, mis võib aidata selgitada nende püsivaid sümptomeid, nagu vähenenud füüsiline vorm ja väsimus, vahendab Medical Xpress.

RCSI meditsiini- ja terviseteaduste ülikooli teadlaste juhitud uuring avaldatakse teadusajakirjas Thrombosis and Haemostasis.

Sama grupi varasemas töös uuriti ohtlikku hüübimist, mida täheldati Covid-19 raskelt põdevatel patsientidel. Palju vähem on teada pika Covid sündroomi kohta, mille sümptomid võivad kesta nädalaid kuni kuid pärast esmase nakkuse taandumist ja mis mõjutab hinnanguliselt miljoneid inimesi kogu maailmas.

Teadlased uurisid 50 patsienti, kellel olid pika Covid sündroomi sümptomid, et paremini mõista, kas nendesse panustab normist kalduv verehüübimine.

Nad avastasid, et hüübimismarkerid olid pika Covid sündroomiga patsientide veres oluliselt kõrgemad kui tervete kontrollrühmas. Need hüübimismarkerid olid kõrgemad patsientidel, kes vajasid haiglaravi algse Covid-19 nakkusega, kuid nad leidsid samuti, et isegi neil, kes suutsid oma haigusega kodus toime tulla, olid endiselt püsivalt kõrged hüübimismarkerid.

Uurijad täheldasid, et suurem hüübivus oli otseselt seotud teiste pika Covid sündroomi sümptomitega, nagu füüsilise vormi vähenemine ja väsimus. Kuigi põletiku markerid olid kõik normaliseerunud, olid hüübimise omad suurenenud endiselt pika Covidiga patsientidel.

«Kuna hüübimismarkerid olid kõrgenenud, samal ajal kui põletikumarkerid normaliseerusid, näitavad meie tulemused, et hüübimissüsteem võib olla seotud pika Covid sündroomi algpõhjusega,» ütles dr Helen Fogarty, uuringu juhtivautor.

«Haiguse algpõhjuse mõistmine on esimene samm tõhusa ravi väljatöötamise suunas,» ütles professor James O'Donnell, Iiri vaskulaarbioloogia keskuse direktor.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles