WHO sarjas «šokeerivat ebavõrdsust» vaktsiinidele juurdepääsul

Copy
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus Foto: Balazs Mohai

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) sarjas teisipäeval «šokeerivat ebavõrdsust» koroonaviiruse vaktsiinidele juurdepääsul, sest seni on vaid neli Aafrika riiki suutnud täita vaktsineerimise eesmärgid.

«Üleilmselt on 140 riiki vaktsineerinud vähemalt 10 protsenti oma elanikkonnast,» ütles WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus Aafrika tervishoiuministrite virtuaalse kohtumise avamisel.

«Kuid meie mandril on vaid neli riiki suutnud selle eesmärgi saavutada ja selle põhjuseks on vaktsiinide kättesaadavuse šokeeriv ebavõrdsus.»

WHO peasekretär ütles, et «vaktsiinikriis illustreerib pandeemiaga seotud peamist nõrkust: üleilmse solidaarsuse ja jagamise puudumist».

Sealhulgas ka info ja andmete, bioloogiliste analüüside, ressursside, tehnoloogia ja vahendite jagamist, ütles ta.

WHO Aafrika direktori Matshidiso Moeti sõnul püüab WHO aidata vaesemaid riike vaktsiinide hankimisel Covaxi programmi kaudu ning Aafrika riikidele on tarnitud 40 miljonit vaktsiinidoosi.

«See on vaid väike osa doosidest, mida kogu kontinendil vaja on, et kaitsta inimesi Covid-19 haiguse ja surma eest,» ütles ta.

«Kahetseme sügavalt pandeemia laienemisel kõiki ootamatustest põhjustatud viivitusi ja raskusi lubaduste pidamisel. Oleme saanud palju õppetunde.»

Moeti ütles, et koroonapandeemia «on nii võimalus, kui karm hoiatus vajadusest mõelda uuesti läbi süsteem, mis põhjustab ebavõrdsust, ning investeerida rohkem tervema ja võrdsema maailma ehitamisse».

WHO Aafrika komisjoni kolmepäevasel kohtumisel on kõne all ka teised tõved, nagu lastehalvatus, emakakaelavähk, tuberkuloos, aids, hepatiit ja meningiit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles