Koroonaviiruse vaktsiinikandidaatidest on edasi liikumas ka traditsioonilised vaktsiinid

PM Tervis
Copy
TÜ Kliinikumi spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku statsionaarse õendusabi osakond.
Pildil süstal.
TÜ Kliinikumi spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku statsionaarse õendusabi osakond. Pildil süstal. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Koroonaviiruse pandeemias on jätkuvalt kesksel kohal Delta tüvi ning sellega seonduv. Vaatamata erinevatele infokildudele on selge, et kuigi nakatuda võivad ka vaktsineeritud inimesed, vähendavad vaktsiinid mitmekordselt haigestumise ning haiguse raske kulu tõenäosust, vahendab ravimiamet.

Selle taustal toimub aga üle maailma jätkuvalt aktiivne vaktsiinide arendustöö ning viimase kuu jooksul on kliinilise uuringu kolmandasse ehk viimasesse faasi jõudnud kolm vaktsiini, mis kõik on niinimetatud traditsioonilised vaktsiinid, teatab ravimiamet. See tähendab, et nad sisaldavad valmis antigeeni ning selle mõju suurendamiseks adjuvanti. Nendeks vaktsiinikandidaatideks on:

  • MCV-COV1901, arendajaks Taiwani ettevõte Medigen Vaccine Biologics;
  • GBP510, arendajaks Lõuna-Korea firma SK Bioscience;
  • SpikoGen, mille arendaja Cinnagen on Iraani päritolu.

Kõigi kolme ettevõtte arendatavad vaktsiinid sisaldavad viiruse valku ning adjuvandi ehk abiainena kas alumiiniumi või Advax-SM’i (polüsahhariid inuliini ja CpG oligonukleotiide sisaldav adjuvant).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles