Inimesed peaksid abi saama kodu juures, aga ei saa

Ly-Marleen Tamme
, Terviseportaali reporter
Copy
Kui laps ei ole veel valmis abi otsima, siis võib vanem otsida abi kõigepealt endale, et õppida, kuidas olla lapsega vesteldes tasakaalukam.
Kui laps ei ole veel valmis abi otsima, siis võib vanem otsida abi kõigepealt endale, et õppida, kuidas olla lapsega vesteldes tasakaalukam. Foto: Shutterstock

Tallinna lastehaigla laste vaimse tervise keskuse juhataja Anne Kleinbergi sõnul on pikale veninud koroonapandeemia tekitanud muserdava ja vaimset tervist laastava olukorra nii täiskasvanute kui ka laste ja noorte jaoks. Täpset statistikat Kleinbergi sõnul veel anda pole, kuid olukorra tõsidusest annab aimu fakt, et keskusesse satuvad kõigest kaheksa-, üheksa- või kümneaastased ärevushäirega ja depressiivsed algklassilapsed.

Löögile saamine sõltub aga lapse olukorra raskusest. «Erakorralised ja riskidega lapsed saavad samal nädalal, kui nad [lastehaiglasse] pöörduvad. Kui on aga tegemist näiteks kooliraskustega, mis vajavad plaanilisi uuringuid, siis kohtuvad nad meie õdedega oktoobri teises pooles ja arstidega novembris,» sõnab Kleinberg.

Enamik lastehaiglasse jõudvatest lastest on abi saama suunanud perearstid, parimal juhul on juba läbi viidud hindamine, alustatud raviplaaniga ja leitud psühhoteraapia võimalus. Sellise taustaga patsiendid saavad visiidiaja lähinädalate jooksul.

Kaks kõige enam levinud vaimse tervise keskuse poole pöördumise põhjust on aktiivsus-tähelepanuhäire ja depressioon. Kuid Kleinberg tõdeb, et ka levinud diagnooside puhul pole kõik juhtumid ühesugused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles