Teadlased jälgivad uut kiirelt muteeruvat koroonaviiruse tüve (2)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

Lõuna-Aafrika teadlased jälgivad uut koroonaviiruse tüve, millel on ebatavaliselt kõrge mutatsioonimäär ja mille esinemissagedus on viimastel kuudel järk-järgult suurenenud, teatas Medical Xpressi andmeil esmaspäeval nakkushaiguste riiklik instituut (NICD).

Variant, mis on tuntud kui C.1.2., toodi tähelepanu alla eelmisel nädalal KwaZulu-Natali uurimis-, innovatsiooni- ja sekveneerimisplatvormi trükieelses uuringus, mida tuleb veel eelretsenseerida, teatas uudisteagentuur AFP.

Kuigi enamiku Lõuna-Aafrika koroonaviiruse juhtumeid põhjustab praegu deltavariant, mis avastati esimest korda Indias, köitis C.1.2. teadlaste tähelepanu, sest selle muteerumine on peaaegu kaks korda kiirem kui teistel globaalsetel tüvedel.

Selle esinemissagedus on siiski suhteliselt madal ja seda on siiani avastatud vähem kui kolmest protsendist genoomiproovidest, mis on järjestatud alates selle esmakordsest ilmumisest maikuus – tüve esinemine on aga eelmisel kuul kasvanud 0,2 protsendilt kahele.

NICD teadlased ütlesid esmaspäeval, et C.1.2. levik on «väga madalal tasemel» ja et on liiga vara prognoosida, kuidas see võib areneda.

«Selles etapis ei ole meil eksperimentaalseid andmeid, mis näitaksid, kui tundlik see on antikehadele,» ütles NICD teadlane Penny Moore pressikonverentsil.

Kuid «meil on suur kindlus, et Lõuna-Aafrikas kasutusele võetud vaktsiinid kaitsevad meid jätkuvalt raske haiguse ja surma eest,» lisas ta.

Siiani on C.1.2 tuvastatud kõigis üheksas Lõuna-Aafrika provintsis, aga ka mujal maailmas, sealhulgas Hiinas, Mauritiusel, Uus-Meremaal ja Suurbritannias.

Siiski ei ole see piisavalt sagedane, et kvalifitseeruda «huvipakkuvaks tüveks» või «muret tekitavaks tüveks», nagu näiteks delta- ja beetavariant.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles