OTSEPILT JA -BLOGI ⟩ Ülevaade Covid-19 olukorrast, vaktsineerimisest ja koroonapiirangute eiramisest (1)

Postimees
Copy
Tanel Kiik.
Tanel Kiik. Foto: Mihkel Maripuu

Terviseameti pressikonverentsil osalevad tervise- ja tööminister Tanel Kiik (KE), terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma ning politsei- ja piirivalveameti kriisistaabi juhi abi Tago Trei. 

Pressikonverentsil antakse ülevaade Covid-19 hetkeolukorrast ja vaktsineerimise seisust. Samuti selgitatakse, milliseid rikkumisi on piirangute kontrolliga seoses tuvastatud.  

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma rääkis, et varakevadel said hoolekandeasutuste kliendid kaitsepoogitud ning see avaldas andmete järgi suurt mõju – edasi sattusid väga vähesed haiglasse. 

«Nüüd me peame olema valmis, et näeme jälle hoolekandeasutustes nakatumise tõusu. On näha, et ka vaktsineeritud inimesed haigestuvad raskelt,» selgitas Härma.

Tema sõnul vajavad hoolekandeasutuste inimesed peagi kolmandat vaktsiinidoosi. «Rõhutan, et vaktsiinidel on suur tõhusus Covid-19 viirusega võitluses. Nende inimeste kaitsevõime, kes vaktsineeriti esmajärgus, hakkab vähenema,» rääkis Härma ja täiendas, et nad enamasti on tegemist haprate eakatega, kelle tervis ongi nõrgem. 

Ta lisas, et kuna kevadel oli hoolekandeasutustes minimaalselt nakatumisi, siis nüüd peavad taas lähedased ja personal olema valvsad ning kandma hoolikalt maski. «Kaaluda tuleks ka hoolekandeasutuste töötajate kiirtestimist,» lisas Härma. 

Statistika järgi on praegu meil 75 protsenti nakatunutest vaktsineerimata. «Siia kõrvale tuleb vaadata ka haiglaravil olijaid,» lisas Härma. Peamiselt nakatuvad ja satuvad haiglasse just vaktsineerimata inimesed. «Vaktsineeritutes, kes satuvad haiglaravile, on väga üksikud alla 60-aastased. Enamus on eakad, kellel on tõsised kaasuvad haigused,» lisas ta. «Tõenäosus haiglasse sattuda on suurem vaktsineerimata inimestel.» 

Terviseameti hinnangul kasvab nakatumiste arv ka vaktsineeritute seas, eriti just eakamate puhul. Just seepärast tuleb hakata planeerima kolmandat süsti. «Loodetavasti on see kuu ajaga selge,» lisas Härma kolmanda doosi süstimise kohta. 

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik (KE) lisas, et lisadoose ja tõhustusdoose on arutatud korduvalt. «Kindlasti sel aastal alustatakse kolmandadest doosidest, eeskätt eakamatele,» ütles Kiik.

Kiige sõnul paneb täpsema nimekirja kokku ekspertkomisjon vastavalt uuringute tulemustele. Ta lisas, et Euroopa Liidus juba käib töö selle nimel, et saada ka kolmandate dooside müügiluba. 

Tagasi üles