WHO jälgib potentsiaalselt vaktsiinidele vastupidavamat uut koroonatüve Müü (2)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirust ründavad antikehad.
Koroonaviirust ründavad antikehad. Foto: Shutterstock

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) teatas teisipäevases pandeemiaülevaates, et on tuvastanud uue huvipakkuva koroonaviiruse tüve nimega Müü ehk variandi B.1.621. WHO andmetel levib tüvi Colombias ja Ecuadoris üha enam ja sel on võimaliku vaktsiiniresistentsuse tunnuseid, vahendab Forbes.

Müü avastati esmakordselt Colombias jaanuaris 2021, sellest ajast alates on Lõuna-Ameerikas ja Euroopas esinenud juhuslikke teateid selle juhtumite ja puhangute kohta, teatas WHO.

Kuigi Müü ülemaailmne levimus järjestatud Covid-19 juhtumite seas on alla 0,1 protsendi, teatas WHO, et selle levimus on Colombias ja Ecuadoris «järjepidevalt kasvanud», moodustades nüüd vastavalt umbes 39 ja 13 protsenti nakkustest.

Agentuuri sõnul tuleks tüve levimuse aruandeid tõlgendada siiski ettevaatlikult, arvestades enamiku riikide madalat võimekust viirusjuhtumite geneetilise koodi järjestamisel.

Müül on mitmeid mutatsioone, mis viitavad sellele, et see võib olla vaktsiinide suhtes vastupidavam, hoiatas WHO, kuid lisas, et selle kinnitamiseks on vaja täiendavaid uuringuid.

Esialgsed andmed näitavad, et vaktsiinide efektiivsus on vähenenud, sarnaselt beetaversiooni puhul täheldatuga, teatas WHO.

WHO jälgib huvipakkuvaid variante, millel on mutatsioonid, mis võivad mõjutada viiruse omadusi, näiteks ülekantavust, resistentsus vaktsiinide suhtes ja haiguse tõsidust. Müü on viies huvipakkuv variant, mida WHO jälgib alates märtsist. Agentuuri poolt on seni märgitud murettekitavateks neli: alfa-, beeta-, gamma- ja deltavariant.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles