Uuringus ilmnes, milline on eelnevalt nakatunute kaitse pärast üht vaktsiiniannust

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine.
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine. Foto: Mailiis Ollino

Äsja ilmunud uuring näitab, et ainuüksi varasem Covid-19 nakkus ei taga koroonaviiruse vastaste antikehade kõrget taset ega tugevat vastust pärast kaheannuseliste vaktsiinide ühe doosi manustamist, vahendab Medical Xpress.

Uus uuring hõlmas 27 vaktsineeritud Chicago piirkonna täiskasvanut, kellest osa oli olnud varem koroonaviiruse suhtes positiivne. Nad andsid vereproovid kaks kuni kolm nädalat pärast Pfizeri või Moderna vaktsiinide esimest ja teist annust, samuti kaks kuud pärast teist annust.

Teadlased analüüsisid vereproove koroonaviiruse vastaste antikehade leidmiseks.

«Kui testisime umbes kolm nädalat pärast teist vaktsiinidoosi kogutud osalejate vereproove, oli keskmine viiruse takistamise tase 98 protsenti, mis viitab väga kõrgele neutraliseerivate antikehade tasemele,» ütles antropoloogiaprofessor Thomas McDade Northwesterni ülikoolist.

Kuid uute tüvede vastaste antikehade tase oli oluliselt madalam, ulatudes 67–92 protsendini.

Samuti näitasid kaks kuud pärast teist vaktsiiniannust kogutud varem nakatunud inimeste vereproovid, et antikehade vastus on vähenenud umbes 20 protsenti. See uuring avaldati 30. augustil ajakirjas Scientific Reports.

Teine järeldus oli, et osalejatel, kellel oli mitu Covid-19 sümptomit, oli vaktsiinidele tugevam immuunvastus kui neil, kellel olid kerged sümptomid või kes olid asümptomaatilised.

«Paljud inimesed ja paljud arstid eeldavad, et igasugune varasem kokkupuude SARS-CoV-2ga annab immuunsuse uuesti nakatumise suhtes. Selle loogika põhjal ei pea varem haigusega kokku puutunud inimesed end vajalikuks vaktsineerida. Või kui nad peavad vajalikuks end vaktsineerida, siis arvavad, et neil on vaja ainult esimest annust kaheannuselisest Pfizeri või Moderna vaktsiinist, »ütles McDade ülikooli pressiteates.

«Meie uuring näitab, et varasem kokkupuude SARS-CoV-2ga ei taga antikehade kõrget taset ega kindlat antikehade vastust vaktsiini esimesele annusele,» ütles ta. «Inimeste puhul, kellel oli kerge või asümptomaatiline infektsioon, on nende antikehade vastus vaktsineerimisele sisuliselt sama, mis inimestel, kes pole varem SARS-CoV-2ga kokku puutunud.»

Uuring viidi läbi enne deltavariandi tekkimist, kuid McDade'i sõnul on leiud endiselt kehtivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles