UURING ⟩ Delta tüve tõttu vajatakse võrreldes varasemaga haiglaravi oluliselt rohkem

PM Tervis
Copy
Deltaga on suurem haiglaravi vajadus.
Deltaga on suurem haiglaravi vajadus. Foto: Sander Ilvest
Delta on Covid-19 pandeemia võitlusvälja oluliselt muutnud. Selgub, et Delta tüvega nakatunutel on kaks korda suurem risk haiglaravi vajaduseks võrreldes SARS-CoV-2 eelnevate variantidega, kirjutab Med24.

Uurigus analüüsiti kõikide vahemikus 29. märtsist 23. maini 2021 Inglismaal Covid-19 diagnoosi saanud inimeste andmeid, kokku üle 43 000 inimese terviseandmed. Nakatunutest 74% olid vaktsineerimata, 24% ühe doosiga ja 2% täielikult vaktsineeritud. 

Sel perioodil oli 80% nakkustest tekitatud alfa variandi poolt (tuntud ka kui Inglismaa või Kenti variant B.1.1.7) ja vaid 20% delta variandi poolt (India variant B.1.617.2).

Deltaga nakatunud olid keskmiselt nooremad kui alfaga nakatunud. Haiglaravi vajadus oli mõlemas grupis väike – kahe nädala jooksul pärast positiivset testitulemust vajasid haiglaravi umbes 2,2% alfaga ja 2,3% deltaga nakatunutest. Kui aga võeti arvesse muid tegureid, mis haiglaravi vajadust mõjutavad (vaktsineerimise staatus, vanus), tõi Delta kaasa kaks korda suurema haiglaravi vajamise tõenäosuse, eriti vaktsineerimata või osaliselt vaktsineeritud inimestele. 

Seega võib ebapiisava vaktsineerimisega hõlmatusega piirkondades Delta puhang kaasa tuua kõrge koormuse haiglatele ja tervishoiusüsteemile laiemalt. 

Uuring avaldati ajakirjas The Lancet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles