Toitumisnõustaja räägib, mis on sageli kaalutõusu peamiseks põhjuseks (2)

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Liigne kehakaal hiilib tihtipeale vargsi ligi ning selle peamiseks põhjuseks on sageli energia ületarbimine enesele teadmata. Mida hommikusöögi valimise puhul kindlasti peaks silmas pidama?

Väide, et hommikusöök on kõige tähtsam toidukord päevas, on tegelikult üsna suhteline. «Kui kõht ikka tühi ei ole, siis ei ole vaja hommikul sööki sisse suruda. Küll aga tuleb sellisel juhul valmis olla selleks, et keha mingil hetkel siiski süüa nõuab ja siis tuleb osata teha õigeid toiduvalikuid, et mitte suure näljaga üle tarbida,» selgitas treener ja toitumisnõustaja Krete Junson. Siinkohal tuleb appi üks peamine põhimõte, mida hommikusööki valides järgida – süsivesikute, rasvade ja valkude tasakaal.

Hommikusöök olgu tasakaalus

Kiirustades hommikusööki valides, on lihtne jätta makrotoitainete ehk valkude, süsivesikute ja rasvade tasakaal tähelepanuta. Enamik klassikalistest hommikusöökidest, nagu hommikuhelbed, puder ja võileivad, sisaldavad küll palju süsivesikuid, kuid valku on nendes vähe.

«Head valguallikad on näiteks munavalge ja Kreeka jogurt ehk neid enda menüüsse lisades suurendad ka valkude osakaalu oma hommikusöögis,» ütles Junson.

Hommikusööki ei pea sööma ilmtingimata varahommikul

Kõikidel inimestel ei ole kõht varahommikul tühi, mistõttu võib hommikust süüa ka veidi hiljem.

«Hommikusöögiks võib nimetada enda päeva esimest toidukorda olenemata sellest, mis kell seda süüa. Kui eilne õhtusöök sai veidi toekam, siis on täiesti normaalne, et vara hommikul suurt hommikusööki ei tahagi, kuid kui eelmise päeva õhtusöök oli pigem vara ning kerge, siis võiks hommikusöögile kindlasti rohkem rõhku panna,» ütles Junson.

«Kusjuures veel üks väide, mis ei vasta täielikult tõele, on see, et saia ei tohiks süüa. Sageli on sai hoopis parem variant kui leib, sest sai on üldjuhul kergem ning annab leivaga võrreldes isegi vähem energiat,» selgitas toitumisnõustaja. Ta rõhutas, et hea viis rasva ületarbimist hommikusöögil vältida, on lisada oma menüüsse lisaks rasvale (näiteks peekon, juust) ka saia, millest saame süsivesikuid, ning munavalget, millest saame valku.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles