Pfizer ja Moderna teatasid vaktsiinide kaitse vähenemisest ja revaktsineerimise vajadusest (1)

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Vaktsiinitootjad Pfizer ja Moderna teatasid, et aja jooksul vähenenud immuunkaitse tõttu tuleks vaktsineerida kolmanda annusega.

Pfizer teatel näitavad USA ja Iisraeli andmed , et ettevõtte Covid-19 vaktsiini efektiivsus väheneb aja jooksul ning revaktsineerimine on viiruse ja uute tüvede tõrjumisel ohutu ja tõhus, vahendab Bloomberg.

Ettevõte kirjeldas andmeid esitluses, mille esitab ka reedel USA toidu- ja ravimiameti nõustajate koosolekul. Paneelilt oodatakse soovitusi selle kohta, kas rohkem ameeriklasi peaksid saama kolmanda vaktsiiniannuse.

«Iisraeli ja Ameerika Ühendriikide reaalmaailma andmed näitavad, et läbimurdeinfektsioonide määr tõuseb kiiremini inimestel, kes on varem vaktsineeritud,» edastas Pfizer oma ettekandes, mis avaldati USA toidu- ja ravimiameti veebisaidil.

Pfizeri teadlased ütlesid, et efektiivsuse vähenemine on «peamiselt tingitud vaktsiini immuunvastuste vähenemisest aja jooksul», mitte Delta tüvest.

Moderna teatas eraldiseisvalt samuti, et ulatusliku Covid-19 vaktsiiniuuringu uued andmed näitavad, et selle pakutav kaitse väheneb aja jooksul, toetades revaktsineerimist, ütles ettevõte Reutersi andmeil kolmapäevases pressiteates.

Kolmapäevane analüüs näitas ligikaudu 13 kuud tagasi vaktsineeritud inimeste seas kõrgemat nakatumismäära võrreldes kaheksa kuu eest vaktsineeritutega. Uuringuperiood kestis mullu juulist selle aasta augustini.

1. septembril esitas Moderna oma taotluse USA toidu- ja ravimiametile, et saada luba revaktsineerimiseks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles